(PORTRET)Vladimir Crivoi:„Caricatura este un mod de a trăi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Crivoi
Vladimir Crivoi

Cunoscut iubitorilor de caricatură sub pseudonimul Vlahi, Vladimir Crivoi este unul dintre cei mai buni umorişti gălăţeni. Are lucrări în colecţii particulare din Belgia, Canada, Olanda.

Pasiunea pentru grafică a moştenit-o de la vârsta de patru ani, de la tatăl său, care a fost un bun desenator. A absolvit Liceul de Muzică şi Artă Plastică din Galaţi în 1970 şi a debutat cu desene satirice în revista „Urzica”. De atunci  a creat zeci de mii de caricaturi, apreciate atât pe plan naţional cât şi internaţional. „Pentru mine caricatura este o meserie, o raţiune a existenţei”, afirmă artistul.

 Un palmares impresionant

Caricatura

Cu un umor caracterizat de o ironie subtilă, Vladimir Crivoi a intrat rapid în categoria caricaturiştilor bine cotaţi. A colaborat cu lucrări la publicaţiile: „Viaţa Liberă, „Imparţial”,  „Monitorul”, „Ziua”, „Adevărul”,  „Moftul român”, „Magazin Internaţional”, , „Obiectiv”, „Cuget Liber”.

„Am abordat problemele României perioadei postdecembriste, corupţia, drepturile omului, terorismul internaţional, lupta împotriva drogurilor şi a poluării mediului, impostura, erotismul”, spune caricaturistul.

A avut mai multe expoziţii personale şi colective atât în ţară cât în ţări ale Europei, Asiei şi Americii. Creaţia sa a fost distinsă cu şapte premii naţionale şi 11 premii, diplome şi menţiuni internaţionale. Printre acestea se numără: Premiul I, „Mărul de Aur”, Bistriţa Năsăud, 1993; Premiul III, Festivalul „Umor pe valuri”, Galaţi, 1996; Premiul II, „Viaţa liberă”, Galaţi, 1999; Premiul II, „Umor cazon”, Sibiu, 2001.

Caricaturi

Premiul „Omnia”, Baia Mare, 2004; Premiul de Excelenţă, Taejon, Coreea, 1999; Premiul de Merit, Taejon, Coreea, 2000; Israel, 2003; Diploma de Merit, Novosibirsk, Medalia de Argint, China, 2003; Premiul Special, Taejon, Coreea, 2007. Are lucrări în colecţii particulare din România, Belgia, Bulgaria, Canada, Olanda şi Rusia.

Pasiune şi muncă

Consideră că nu se poate trăi din caricatură. „Important este să nu te gândeşti la bani şi să pui suflet în ceea ce faci. Dacă te vinzi sau te prostituezi poţi obţine şi bani”, spune Vlahi.

 În prezent lucrează pentru o expoziţie care va avea loc la Casa de Cultură din Tecuci

Întrebări şi răspunsuri

Sunt sprijiniţi artiştii din Galaţi?

„Sunt nişte oameni care în loc să-şi păstreze vie pasiuneapentru creaţie, se frământă pentru o existenţă de pe o zi pe alta. Şi asta e o mare frână în dezvoltarea personalităţii artistice. Este mare păcat deoarece avem artişti foarte buni, care sunt cotaţi foarte bine pe plan naţional şi internaţional. De exemplu, artişti Nicolae Einhorn, Teodor Vişan, Aurel Manole, Sterică Bădălan.

image

Mergeţi frecvent  în Olanda. De ce ?

Acolo locuieşte fiica mea, care mi-a amenajat un atelier foarte frumos. Anul trecut am făcut şase zboruri, în total 12  zboruri dus-întors. Merg de câte ori am ocazia. Din păcate , nu am putu încă expune. Am încercat la Rotterdam, dar chiriile sunt destul de piperate. Pe viitor, poate voi reuşi să organizez o expoziţe colectivă”

Ce-i place: Admir imbecialitatea pe care o găsesc în structurile de vârf politice şi administrativ, apăsând ca un jug pe acest popor mioritic. Îmi plac oamenii fără cuvânt, făţarnicii, cei care au coloana vertebrală ca o macaroană fiartă. Aceste rebuturi umane viermuiesc printre noi zâmbit şiret de sub masca de oameni integri.

Ce nu-i place: Nu-mi oamenii oamenii cinstiţi, educaţi, care s-au şlefuit toată viaţa cu smirghilul bunei cuviinţe, toleranţei şi culturii. Aceşti oameni nu reprezintă interes pentru umorişti, ar trebui să fie surse de inspiraţie pentru societate, dar din păcate sunt marginalizaţi.

Profil:
Născut: 13 aprilie 1952, Galaţi
Studii: Liceu
Ocupaţie: grafician
Familie: căsătorit, trei copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite