Galaţi: Muzeul de Artă Vizuală va mai sta câţiva ani cu chirie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu a avut bani, Consiliul Judeţului Galaţi nu a reuşit să construiască un nou sediu pentru Muzeul de Arte Vizuale. Imobilul în care funcţionează acum muzeul a fost retrocedat Episcopiei în anul 2004.

S-au scurs cinci ani de când instanţa gălăţeană a retrocedat Arhiepiscopiei imobilul în care funcţionează Muzeul de Arte Viziuale.

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, administratorul acestui muzeu, a sperat în toţi aceşti cinci ani să reuşească să ridice un nou sediu pentru muzeul gălăţean. Din păcate, lipsa banilor şi-a făcut simţită prezenţa şi în acest domeniu.

După ce prin 2006, Primăria a dat CJ, special pentru muzeu, o porţiune de teren din Parcul Rizer, prea multe investiţii nu s-au făcut. Doar vechiul cinematograf “Maracana” a picat sub cuvele grele ale excavatoarelor. O umbră de speranţă a apărut acum câteva zile, când CJ Galaţi a elaborat şi depus un proiect în vederea obţinerii finanţării pentru realizarea noii clădiri a Muzeului de Artă Vizuală.

Proiectul se află în proces de evaluare la Secretariatul Tehnic Comun din cadrul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava.

Un sediu de 7,5 milioane de euro

În total, noul sediu al muzeului e evaluat (printr-un proiect cu finanţare mixtă: europeană şi de la CJ) la peste 7,5 milioane de euro. Însă chiar dacă acest proiect ar fi câştigat mâine, lucrările la ridicarea noului edificiu ar putea dura şi până la 30 de luni.

CJ plăteşte 4,4 milioane de euro

Proiectul «VisualIntegratedServices – ARTourism» - «Servicii integrate în domeniul vizual – ARTurism» are un buget de 8.841.379 euro, din care costurile totale eligibile sunt de 7.436.397 de euro. Valoarea grant-ului este de 3.000.000 euro, iar cofinanţarea aferentă costurilor eligibile, ce revine CJ Galaţi, este de 4.432.171 euro.

Între timp, ocupanţii imobilului aflat acum în proprietatea Arhiepiscopiei, nu au de ce să se teamă. 

 „Nici nu se pune problema să-i evacuăm pe cei de la Muzeul de Artă. Le dăm răgaz în continuare să-şi facă o casă proprie”, ne-a spus părintele secretar din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Gelu Aron.

Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă va continua să fie lăcaş de cultură şi după ce instituţia va avea alt sediu. Acolo va fi amenajat Muzeul Culturii şi Spiritualităţii Dunării de Jos.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite