Galaţi: Viticultorii nu dau via hibridă, pe viţa nobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Viticultorii nu dau via hibridă, pe viţa nobilă
Galaţi: Viticultorii nu dau via hibridă, pe viţa nobilă

Proprietarii de plantaţii viticole din judeţele Galaţi şi Brăila au cerut bani europeni pentru înnoirea a 127 de hectare de vie hibridă, în condiţiile în care suprafaţa cultivată depăşeşte 20.000 de hectare.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Galaţi (APIA)  a achitat integral suma alocată de Uniunea Europeană pentru măsurile de înlocuire a viţei de vie. În buzunarele viticultorilor gălăţeni, au ajuns 205.704 de euro, fonduri alocate pentru anul 2008-2009.

Cum uşor se poate remarca, suma nu este deloc neglijabilă, dar gălăţenii şi brăilenii aproape că au ignorat această oportunitate.

Doar şapte proprietari de plantaţii viticole  din judeţul Galaţi s-au arătat interesaţi, în 2008, de banii europeni pentru înnoirea plantaţiilor viticole, care se întind pe 50,71 hectare. O suprafaţă infimă, ţinând cont că, în judeţul Galaţi, sunt cultivate cu viţă de vie 15.429 hectare.

Nici la Brăila, situaţia nu se prezintă mai bine. Anul trecut, agricultorii au depus cereri pentru înlocuirea viţei de vie de pe doar 77 de hectare.

Primesc banii în tranşe

Îmbucurător este faptul că viticultorii brăileni au revenit la sentimente mai bune în 2009, când au cerut fonduri europene pentru a înlocui viţa de vie de pe 200 de hectare.

Pe de altă parte, trebuie amintit că proprietarii de plantaţii viticole din judeţul Brăila au primit puţin peste 42.000 de euro,  din cei 600.000 pe care au dreptul să îi încaseze pentru solicitările depuse în 2008.

Viţa de vie este înlocuită treptat şi de aceea, banii sunt plătiţi în tranşe”, ne-a precizat Marilena Brâncuşi, consilier al APIA Brăila.

Beneficiarii sprijinului financiar european sunt viticultorii care doresc să-şi modernizeze plantaţiile pe baza unui plan de restructurare şi reconversie şi ale căror exploataţii sunt înregistrate în Registrul Plantaţiilor Viticole.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite