Viorel Baciu: Caricatura este surâsul inteligent al vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Baciu, un caricaturist plin de vervă umoristică
Viorel Baciu, un caricaturist plin de vervă umoristică

A obţinut aproximativ  40  de premii naţionale şi a făcut portretul mai multor celebrităţi, printre care îi amintim pe Stevan Segal , Horst Koehler - preşedintele Germaniei şi Angela Merkel.

A venit în Galaţi când avea şase ani. Părinţii l-au înscris la Liceul de Artă pentru a studia vioara. Mai târziu, a trecut pe arte plastice. Prima caricatura a făcut-o la şcoală, pe sub bancă, profesorului său de pictură Mihai Dăscălescu.
 
„Pe atunci nu ştiam ce e caricatura, eu ziceam că desenez. De la dânsul am învăţat pictură. A fost elevul marelui pictor Corneliu Baba”
, spune Viorel Baciu.

A fost fermecat dintotdeauna de patriarhul caricaturii Alexandru Clenciu, care i-a devenit şi mentor. “L-am venerat de mic copil. Am sorbit, ani de zile, revista "Perpetuum comic”, cu lucrările maestrului. Nu pricepeam cum patru linii pot să redea expresia unui chip”, povesteşte Baciu.

În aproape 18 ani de caricatură a ajuns să deţină o colecţie impresionantă de lucrări şi expoziţii. Nu le mai ştie numărul. A obţinut şi 38 de premii naţionale. Cel mai mult s-a bucurat de unul primit la Timişoara, în 1998, avându-l ca preşedinte al juriului pe Marcel Chirnoaga, celălalt, la Urziceni, în 1999.

Ultima expoziţie este vizitată de sute de oameni şi este în Antalia la un hotel de lux. “Eu nu sunt un vânător de premii.  Sunt un vânător al unei metafore în care să rămână ceva după mine”, spune cunoscutul caricaturist gălăţean.
Umorul este foarte important pentru Viorel Baciu: „După primul scâncet, la naştere, orice copil râde. E un semn. Râsul a apărut din durere”.

Fiecare lucrare trebuie să aibă o destinaţie


Viorel Baciu spune că este foarte important să cunoşti foaia de parcurs a unui desen. „În ziua de astăzi este foarte greu să vinzi un petec de hârtie. Într-o eră comecială trebuie să ştii cui te adresezi. Cel mai greu şi insuportabil lucru este să desenezi în gol. În acest mod suferinţa vine mai repede”, susţine Viorel Baciu.

Artistul gălăţean a schiţat istoria în imagini a ultimilor 20-23 de ani ai echipei de fotbal Oţelul. Cele 43 de caricaturi, printre care se regăsesc foşti conducători, antrenori şi jucători, dar şi membri actuali ai clubului, sunt expuse la tribuna oficială a stadionului. La începutul acestui an a făcut şi o carte de colorat pentru copiii romilor, în colaborare cu Poliţia Capitalei.

 În 2008 şi 2009 a obţinut premiul pentru cel mai bun partener al Poliţiei. Alte proiecte importante sunt şi galeria cu primari de la Galaţi, de la 1918 până în prezent şi  galeria cu primari de la Brăila.

Pentru 2010, caricaturistul pregăteşte câteva surprize, cum ar fi proiectul cu cei 50 de şefi de stat de pe întreaga planetă şi un kilometru de caricatură pentru gălăţeni, la Festivalul Scrumbiei.

Ce-i place:
  Îmi place să citesc, dar nu orice fel de maculatură. Mă fascinează cărţile în care istoria subterană iese la suprafaţă. Ador excursiile în familie. Mi-aş fi dorit la catedră, dar aş fi dat în mintea copiilor prea repede. Sunt un fan al lor. În copilărie sufletul omului este inocent, mai târziu se ştirbeşte, se urâţeşte.

Ce nu-i place
: Detest mârlănia, mitocănia şi ipocrizia. Dacă aş  face un partid antimârlănesc să ştiţi că jumătate din ţară m-ar vota. Este o inflaţie de mârlani. Consider că vremea porcilor nu va dispărea niciodată. Am gura mare, în sensul că vorbesc mult. Dar nu degeaba.

Întrebări şi Răspunsuri:

Cu ce caricaturişti aţi colaborat?


Am avut onoarea să lucrez cu Florian Doru Crihană, care este un specialist în diplomaţia caricaturii. Are o caricatură de mare rafinament. Îmi ridic pălăria în faţa fiecărui coleg de breaslă. Depinde cât o ridic. Pentru unii mai puţin, pentru alţii mai mult. Împreună cu Crihană am deschis şi primul Muzeul al Caricaturii al Române. Dar asta e istorie. Culorile politice au găsit de cuviinţă să desfinţeze acel spaţiu.

Mai există interes pentru cultură?

Cultura există, însă nu mai avem criteriu de culturalizare. În ziua de astăzi, cultura a devenit o formă de imitaţie, iar mimatul acesta dăunează grav sănătăţii mintale şi, în general, culturii. Scara valorilor s-a întors cu fundul în sus.

Profil
Născut: 23  februarie 1962, Botoşani
Studii: Liceul de Artă, Galaţi
Familie: căsătorit, un copil







Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite