Galaţi: Viorel Lungu a plimbat pe Dunăre peste 3.500 de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Viorel Lungu a plimbat pe Dunăre peste 3.500 de turişti
Galaţi: Viorel Lungu a plimbat pe Dunăre peste 3.500 de turişti

Căpitanul de vas lucrează în domeniul turistic de doi ani. În fiecare zi, zeci de persoane venite în vizită la Galaţi urcă pe ambarcaţiunea de agrement pe care el o conduce.

ăpitanul Viorel Lungu a plimbat pe Dunăre, doar în această vară, peste 3.500 de turişti. Pentru gălăţean munca este ca un hobby. El spune că nu rezistă tentaţiei de a vedea bătrânul fluviu nici măcar atunci când se află în concediu de odihnă.

Ofiţerul mărturiseşte că pasiunea pentru navigaţie a luat naştere după ce la televiziunea naţională a fost difuzat filmul „Toate pânzele sus”. „Când eram copil mi-am dorit să devin marinar. Din acest motiv, ai mei nu au fost uimiţi când le-am spus că vreau să merg la Liceul de Marină”, spune căpitanul.

Dunărea este prietenoasă cu toţi cei care o îndrăgesc, susţine Viorel. Tot el admite însă că fluviul poate fi extrem de capricios. Gălăţeanul a învăţat din propria experienţă cât este de greu să navighezi atunci când natura se pune împotriva ta.
„Am avut odată o întâmplare grozavă. În 1999, am fost prins de o furtună. Am fost luat de valuri şi aruncat în mal. Până la urmă, totul s-a terminat cu bine”, spune gălăţeanul.

Nu are emoţii pe Dunăre

Viorel Lungu a devenit căpitan fluvial în anul 1997. De-a lungul carierei sale, ofiţerul a lucrat pe mai multe tipuri de nave, majoritatea comerciale. El susţine că nu a avut niciodată emoţii atunci când s-a aflat în misiune, nici măcar la începutul carierei. Prezenţa pe apă este ceva firesc pentru gălăţean.

Nu mi se pare dificilă meseria pe care o fac. Cea mai grozavă experienţă legată de Dunăre s-a petrecut în armată. Nişte camarazi au fugit în oraş, iar eu trebuia să-i ajut să treacă apa cu barca. Din nefericire, la acea vreme nu ştiam foarte bine să dau la rame. A fost o adevărată aventură să-i trec de la mal la un ponton”, îşi aminteşte căpitanul.

Pasiunea pentru navigat se moşteneşte

Ofiţerul de marină spune că cea mai mare bucurie, înregistrată în ultimii ani, are legătură cu faptul că fiica sa, în vârstă de doar 12 ani, împărtăşeşte dragostea pentru navigaţie.

Cu câteva zile în urmă am fost cu fetiţa mea în plimbare pe Dunăre. După ce ne-am întors pe mal, fiica mea mi-a spus că înţelege de ce îmi place să lucrez pe apă. Cred că a fost unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa mea”, recunoaşte el.

Întrebări şi răspunsuri

Ce îi trebuie unui tânăr pentru a naviga?

Nu sunt prea multe lucruri de spus. Esenţial este să îi placă meseria asta. Cred că un tânăr trebuie să aibă, în primul rând, disponibilitate la a merge rar pe acasă. Aici se lucrează mult în ture. Trei zile stăm acasă şi trei le petrecem la locul de muncă.

Care este cel mai frumos loc de pe Dunăre?
Canalele Deltei sunt extraordinare. Din nefericire, malul fluviului de la Galaţi este foarte urât. Mizeria este responsabilă pentru situaţia asta. Nu am auzit pe nimeni să spună că Dunărea este deosebită în zona noastră.

ce-i place

Îmi place să am activitate. Profit din plin de timpul liber. Mereu, vreau să învăţ lucruri noi. Spre exemplu, în ultimele două luni, am descoperit secretele plimbatului cu rolele. Am căzut de câteva ori, dar acum sunt un specialist. Glumesc. Abia mă descurc. Fiica mea are grija ca eu să nu cad prea des.

ce nu-i place

Portul din Galaţi este prea aglomerat. Multe nave civile staţionează degeaba şi îi încurcă pe cei care chiar au treabă aici. Cred că autorităţile ar trebui să rezolve cumva această situaţie.

Profil:
Născut: 22 iulie1973, Tulcea.
Profesie: Căpitan de vas
Familie: Divorţat, are o fiică

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite