Violeta Minodora Bostan repetă chiar şi în baie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Bostan
Violeta Bostan

Studiază flautul încă de la 11 ani, şi a ajuns să aibă vitrina plină de premii

Chiar dacă dintotdeauna Violeta a fost fascinată de interpretarea vocală a muzicii, în cele din urmă a ajuns să cânte la un instrument. În clasa a IV-a, a intrat în Corala „Allegria" a Centrului Cultural „Dunărea de Jos" din Galaţi. După un an de activitate în acest grup, profesorii centrului i-au recomandat să urmeze cursurile Liceului de Artă.

„Am dat examen, constând mai mult într-o probă practică decât într-una scrisă, şi aşa am ajuns la secţiunea flaut la profesorul Octavian Grigoraş. Mi-a plăcut foarte mult flautul, am pornit de la zero", povesteşte instrumentista.

De ce flautul? „Pentru că am aflat de la mai mulţi prieteni că este un instrument bun pentru fete. Dar, pe cât de frumos pe atât de greu este cu acest instrument", mărturiseşte artista. Asta nu înseamnă că nu se dedică foarte mult studiului - trei ore pe zi în cursul săptămânii şi şase ore în week-end. Mai mult, s-a apucat şi de pian, dar la acest instrument se axează mai mult pe teorie.

Numai premii întâi!

Primul concurs la care a participat, a fost în clasa a VI-a - „Miniatura Românească" - pe care l-a şi câştigat. În 2005, s-a clasat pe locul al doilea la Olimpiada naţională de interpretare instrumentală, dar a câştigat şi Concursul internaţional de interpretare „George Georgescu", la Tulcea.
În 2007 şi 2008, a primit de la Arcelor Mittal, Diploma de Excelenţă şi ceva bani pentru rezultatele obţinute de-a lungul anilor.

Violeta este pasionată de Mozart, Heyden, Hendael, dar şi de compozitori români cum ar fi Vasile Scărlătescu sau Hristache Popescu.
Pentru că este aproape convinsă că se pot câştiga bani frumoşi din artă, Violeta vrea să urmeze cursurile Conservatorului din Bucureşti - secţiunea Flaut - şi să-şi caute un loc de muncă într-o filarmonică. „Dar nu în România! Poate în Austria sau în Franţa", a accentuat tânăra artistă.

Planul B - avocatura!

Asta nu înseamnă că nu are şi un „Plan B"! Pentru cazul în care n-o să meargă prea bine treaba cu muzica, Violeta vrea să facă şi Facultatea de drept, eventual la Galaţi. „Sunt o fire ambiţioasă şi sper să fac faţă provocărilor", a mai spus fata.

De când cu flautul, Violeta nu prea mai are timp liber, asta în pofida faptului că profesorii de la Liceu i-au recomandat să-şi împartă timpul pentru toate activităţile. Chiar şi aşa, nu a ratat nicio ocazie să apară la posturile locale de televiziune cu recitaluri.


Profil

Data naşterii: 20.03.1992, Galaţi
Studii: elevă Liceul de Artă, clasa a XI-a, secţia muzică-flaut
Stare civilă: necăsătorită

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai dificil lucru pentru un instrumentist?
Capacitatea de a citi o partitură la prima vedere. Aceasta este dovada valorii lui. Cea mai mare satisfacţie a mea a fost prin clasa a VIII-a, la o Olimpiadă intrumentală, unde am reuşit să citesc şi eu astfel de partituri.

Care a fost cel mai inedit loc în care ai studiat?
Să ştiţi că am exersat şi în baie! înaintea orelor de instrumente, dimineaţa, când nu aveam săli disponibile. De altfel, vă mai spun un secret: ultima repetiţie pentru un concurs este obligatoriu în baie, dar la mine acasă. Şi obligatoriu în oglindă!

Ce-i place?

Îmi place să cunosc oameni noi, să mă obişnuiesc cu caractere diferite, ca să ştiu cu ce mă voi confrunta în viitor. Îmi place să mă plimb, să descopăr locuri noi. De asemenea, îmi place să citesc şi să scriu poezie! Şi ca muzician, fireşte că îmi place să şi ascult muzică.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna. Am avut de-a face cu mulţi colegi mincinoşi, dar am scăpat de ei cu diplomaţie. Am avut încredere în ei, dar m-au dezamăgit.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite