Vinul ieftin „de butuc” se vinde cel mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai căutat este vinul de pe marginea drumului
Cel mai căutat este vinul de pe marginea drumului

Gălăţenii preferă cantitatea în detrimentul calităţii chiar şi atunci când este vorba de vinul pe care îl pun pe masa de Paşte.

Comercianţii de vin spun că în perioada sărbătorilor vânzarea este mult mai redusă, din cauza faptului că oamenii preferă să aducă vin de la ţară

Nevoia de a economisi un ban în pragul Sărbătorilor pascale îi îndeamnă pe gălăţeni să apeleze la rudele sau la cunoştinţele de la ţară pentru vinul, care nu trebuie să lipsească de pe masa niciunui creştin.

Astfel, cei care pot trage o fugă până în judeţ, au varianta cumpărării licorii lui Bachus direct de la producători contra unor preţuri mult mai avantajoase, substanţial mai mici decât cele practicate la crame şi vinării.

Spre exemplu, la Pechea, un litru de vin alb, de ţară, poate fi cumpărat contra sumei de 2.5 lei. Acelaşi vin, cumpărat însă de la Jorăşti, în nordul judeţului, costă 3 lei litrul.

Vinăriile ies pe minus

Cele mai lovite de acest comerţ paralel sunt magazinele care comercializează vinul îmbuteliat provenit din podgoriile celebre, care, în perioada Sărbătorilor, înregistrează pierderi. O sticlă de trei sferturi de litru de vin românesc, cu denumire sonoră, costă între 8 şi 11 lei iar una din import poate ajunge şi la 35 de lei.

Preţurile practicate de cramele gălăţene pentru vinul vrac sunt mult mai rezonabile.

La o vinărie din Piaţa Micro 19, vinul vrac se vinde cu 3,4 lei, iar cel îmbuteliat la PET, între 4 şi a 5 lei. Sunt însă şi clienţi care spun că vinul ieftin de la aceste magazine este de o calitate îndoielnică.

„Îmi place vinul alb, pentru că ăla roşu îmi face rău la inimă. Azi, am băut vin ieftin, de trei lei, dar cred că este cam îndoit cu apă, însă la preţul ăsta nu am ce să zic", spune Costache Pleşu, un client fidel al unui astfel de magazin din cartierul Micro 19.

La hipermarket, oferta variată

Cel mai ieftin vin îmbuteliat, care poate fi găsit pe rafturile hipermarketurilor din Galaţi costă 3.5 şi este produs la o podgorie din Vrancea.

Pe de altă parte, oferta acestor lanţuri de magazine cuprinde sortimentele Merlot, Fetească, Fetească regală.


Atenţie la ce beţi !

Pentru evitarea situaţiilor neplăcute, inspectorii de la Protecţia Consumatorului le recomandă gălăţenilor să verifice vinul de două ori înainte de a cumpăra.

„ Nu trebuie să vă lăsaţi ademeniţi de vânzătorii din pieţe, care vând băuturi alcoolice în recipiente PET refolosite, vânzători care vă oferă posibilitatea degustării produselor pentru a dovedi că sunt naturale. De asemenea este de reţinut şi că vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului", ne-a informat Constantin Olaru, director coordonator la Protecţia Consumatorului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite