Viitorul Centrului de Afaceri din Galaţi stă într-o semnătură. Vezi aici cum s-au irosit banii în ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii pentru această investiţie s-au pierdut după ce fostul Minister al Integrării a încredinţat contractul unei firme cu doar cinci angajaţi.Autorităţile gălăţene vor să reia lucrările la această construcţie şi speră să obţină 3 milioane de euro de la Ministerul de Finanţe.

 Începută în primăvara anului 1989, construirea salii de conferinţe de lângă Prefectură nu a mai fost  finalizată nici până în ziua de azi. După Revoluţie, construcţia a fost abandonată şi trecută în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ).

Eşec după eşec

În anul 2006, Consiliul a câştigat, prin intermediul fostului Minister al Integrării Europene, structură guvernamentală din componenţa Ministerului Dezvoltării, o finanţare din fonduri  PHARE pentru finalizarea construcţiei abandonate şi transformarea acesteia într-un "Centru de Afaceri".

image

 Finanţarea europeană acordată pentru continuarea lucrărilor şi schimbarea destinaţiei construcţiei s-a ridicat la 3,9 milioane de euro. Restul sumei, de până la 6,2 milioane de euro trebuia asigurată astfel: 1,3 milioane de euro din surse guvernamentale şi aproape un milion de euro din bugetul CJ.

Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii internaţionale organizate de Ministerul Integrării către joint-venture-ul format din firma spaniolă GTM, reprezentanţa în România a companiei madrilene şi Brico SRL Galaţi.

La momentul licitaţiei, GTM  avea, conform Registrului Comerţului, doar cinci angajaţi. Lucrările au început în 2007 şi s-au oprit definitiv la sfârşitul lui 2008 când muncitorii de la firma gălăţeană au părăsit şantierul. Motivul? Începuse criza imobiliară în Spania, iar GTM şi-a închis afacerile din România. Prin urmare Brico nu mai avea de la cine să încaseze banii pentru lucrări.

image

Ajutor de la Guvern

După ce Comisia Europeană o blocat finanţarea, preşedintele CJ, Eugen Chebac, a încercat să obţină refinanţarea proiectului din fonduri autohtone.
Acesta spune că soarta viitorului Centru de Afaceri stă într-o semnătură!

„Avem toată procedura făcută, aşteptăm să se semneze documentul. Este vorba despre 3 milioane de euro, pe care trebuie să-i dea Ministerul de Finanţe pentru a întregi suma şi a fi efectuat astfel restul lucrării”, ne-a declarat Eugen Chebac.

Avansul deja investit de Consiliu în lucrările desfăşurate până acum, de 2,6 milioane euro, care urma să fie decontat de Uniunea Europeană, dar numai după ce se finalizează investiţia, intră în cei 3 milioane de la Guvern.

DNA a dat NUP

Stan Ariton, directorul de Brico SRL Galaţi a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva firmei spaniole. Gheorghe Ivan, procurorul şef al DNA Galaţi, ne-a declarat: „În cazul plângerii formulate s-a dispus neînceperea urmăririi penale în luna aprilie 2010, iar soluţia a fost comunicată”.

image

Istoricul scheletului

Construirea Sălii "Cristal" a început în 1988. Sala a făcut din proiectul construirii unui campus al judeţenei PCR şi trebuia să includă sediul judeţenei, blocul de locuinţe, sala de sedinţe si cantina partidului.

Pentru că urma să găzduiască conferinţele PCR, gălăţenii i-au pus Sălii "Cristal" eticheta "Fabrica de Aplauze". Dupa Revoluţie, construcţia fost abandonată, iar în 1998 a fost trecută în patrimoniul CJ Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite