Vezi aici cum a scăpat de pedeapsă preşedinta unei fundaţii din Galaţi care a făcut jonglerii cu 50.000 de euro de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niculina Hilohi, preşedinta fundaţiei "Zâmbete pentru copii" din Galaţi, a scăpat de o condamnare penală într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie

Femeia a fost acuzată că a deturnat 50.000 de euro din fonduri Phare pentru calificarea în meseria de croitor şi profesionalizarea tinerilor infestaţi cu HIV. Banii trebuiau folosiţi pentru pregătirea a 30 de tineri bolnavi de HIV, potrivit actelor depuse în vederea obţinerii finanţării europene.

Procurorii anticorupţie au susţinut însă în rechizitoriu că pregătirea tinerilor a fost realizată de rudele Niculinei Hilohi, preşedinta fundaţiei, si că doar zece tineri au beneficiat de reconversia profesională.

Judecătoria Galaţi a hotărât ieri că pentru una dintre faptele de corupţie reţinute în sarcina Niculinei Hilohi a intervenit prescripţia, în condiţiile în care cursurile de reconversie s-au realizat în perioada februarie-septembrie 2003.

Este vorba despre schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene.  Şi în cazul celei de-a doua acuzaţii de corupţie, ce viza folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, Niculina Hilohi a scăpat basma curată, instanţa dispunând încetarea procesului penal pentru că a intervenit o cauză de nepedepsire.

"Vom ataca hotărârea cu recurs la Curtea de Apel Galaţi", ne-a declarat procurorul Gheorghe Ivan, şeful DNA Galaţi.

Între timp, fundaţia "Zâmbete pentru copii" s-a desfiinţat, dar instanţa l-a obligat pe fostul preşedinte să returneze 24.885 de euro către Ministerul Finanţelor pentru acoperirea prejudiciului creat prin deturnarea fondurilor europene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite