Vezi aici cum a reuşit Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi să devină primul liceu de stat cu tabără proprie la Cheia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul "Vasile Alecsandri" a redobândit o clădire construită în perioada interbelică în staţiunea Cheia. Titlurile de proprietate pe teren şi clădire ar putea intra în posesia conducerii colegiului cel târziu la toamnă.

Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi este pe cale să scrie istorie şi pentru că este prima unitate şcolară de stat din ţară, care are tabără proprie la munte!

Povestea terenului de la Cheia (comuna Măneciu) este una veche, datând încă de dinainte de al doilea Război Mondial (1938). La iniţiativa conducerii de atunci a liceului, pe cheltuiala părinţilor, a fost achiziţionat un teren, cu suprafaţa de un hectar. Prin 1940, au început lucrările la o clădire tip pensiune, cu demisol, parter şi mansardă, care ar fi urmat să găzduiască elevii şcolii gălăţene în vacanţe.

La Naţionalizare, clădirea şi terenul au fost confiscate şi date în administrarea sindicatelor. În 1950, hectarul de teren cu clădirea aferentă au ajuns la Direcţia taberelor şcolare, unde au rămas până la Revoluţie.

Prin 1991, la CNVA a luat fiinţă "Fundaţia Vasile Alecsandri" - ca descendent al Consiliul Părinţilor - care a decis începerea demersurilor de recuperare a proprietăţii de la Măneciu.

Procesele au fost lungi (aproape 20 de ani), ajungându-se chiar şi la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, dar au fost încununate de succes. În acest moment, Fundaţia "Vasile Alecsandri" a câştigat definitiv terenul de la Cheia şi se pregăteşte să facă documentele cadastrale pentru a-şi trece în proprietate şi clădirea.

image

Din păcate, aceasta din urmă nu a mai fost întreţinută şi arată destul de rău. "Ne-ar trebui cam 100.000 de euro pentru a o renova. Acest lucru se poate face şi prin eforturi proprii, dar şi printr-un parteneriat public-privat", spune inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.

Un avantaj ar putea fi faptul că proprietatea Fundaţiei care funcţionează pe lângă CNVA se află în imediata apropiere a locului în care autorităţile prahovene vor construi o pârtie. Cum proprietatea se divide în mai multe părţi - trei la număr - iar una dintre ele este chiar la baza viitoarei pârtii, este posibil ca acest lucru să aducă mulţi bani Fundaţiei - evident din chirii sau din vânzarea unor spaţii.

"Cert este că în scurt timp elevii noştri vor beneficia de excursii şi tabere tematice în acest frumos colţ de rai! Nu ne-am făcut încă planuri, dar putem să le spunem că excursiile nu vor fi gratuite. Vor fi la preţuri mult mai mici decât cele practicate de operatorii turistici", spune directorul CNVA Galaţi, Vasile Ciuchină.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite