Vezi aici ce spun profesorii de liceu despre subiectele pentru Bac şi Evaluarea naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii cred că gradul de dificultate a subiectelor nu va creşte. Foto: Bogdan Nistor
Profesorii cred că gradul de dificultate a subiectelor nu va creşte. Foto: Bogdan Nistor

Abia propuse elevilor modelele de subiecte pentru examenele viitoare nu suntmai dificile decât precedentele. Profesorii de Limba română, Matematică şi Istorie cred că elevii pot obţine uşor note între 7.00 şi 7.50

Atât liceenii gălăţeni cât şi elevii care termină la anul gimnaziul trebuie să ştie că au, de astăzi, pe site-ul http://subiecte2011.edu.ro modelele de subiecte pentru examenele naţionale din anul 2011, respectiv cele pentru bacalaureat şi pentru Evaluarea naţională.

Pentru Limba română modelele de subiecte de la Evaluarea naţională au fost „croite" pe o structură pe care elevii o cunoşteau de anul trecut: două texte, unul literar, cu cerinţe specifice de înţelegere a textului, altul nonliterar, cu cerinţe de gramatică, la care se adaugă două compuneri: prima - de exprimare a opiniei, a doua - imaginativă.

„Din punctul meu de vedere subiectele sunt de dificultate medie, în sensul că un copil care frecventează şcoala este capabil să obţină minimum nota 7.00. În cazul în care este şi obişnuit să-şi scrie temele, poate obţine chiar notă mai mare", spune Nicoleta Crânganu, inspector de Limba română.

La Bacalaureat, modelul probelor scrise respectă, în linii mari, atât programa, cât şi nivelul mediu de cunoştinţe pe care se presupune că trebuie să îl evalueze un asemenea examen.

„Totuşi, la una dintre cerinţele de înţelegere a textului, este vorba despre cerinţa numărul 5 de la subiectul I, elevii ar putea întâmpina dificultăţi, dat fiind faptul că ei nu mai fac prea multă gramatică în liceu. În rest, subiectele mi se par accesibile şi... frumoase", mai spune inspectorul şcolar.

La Matematică, pentru prima dată, subiectele au venit la pachet cu baremurile de corectare.

I se dă practic elevului un model de rezolvare", spune Mitică Dudău, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Costache Negri", care apreciază că subiectele sunt asemănătoare cu cele din 2009 şi 2010.

La M2 este mai uşor şi se poate obţine uşor nota 7, în schimb la M1, cu greu obţii un 6", mai spune profesorul de matematică.

Fostul inspector de istorie Daniela Popa apreciază claritatea subiectelor din acest an, comparativ cu cele de anul trecut.

"Este exact ceea ce ne doream: să fie evaluate competenţele. Până acum era o ruptură, în şcoală se lucra pe competenţe, iar la evaluare se punctau cunoştinţele. Acum se evaluează cu adevărat competenţele", spune inspectorul Daniela Popa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite