CAZ ŞOCANT/Vezi aici povestea femeii care a trăit cu un prunc mort în abdomen . Dr. Bacalbaşa: "În 40 de ani de activitate nu am văzut aşa ceva"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii gălăţeni s-au confruntat cu o sarcină în care fătul a crescut între intestinele unei femei. Pruncul era mort în burta mamei de aproximativ două luni iar femeia a supravieţuit miraculos.

O durere puternică de burtă a transformat-o pe gălăţeanca Nicoleta Cârjă, de 31 de ani, din comuna Valea Mărului, în studiu de caz pentru medici.

Femeia a venit la spital pentru un consult general şi a aflat că este gravidă având o sarcină extrauterină. Doctoriţa Alina Călin, medic de gardă la Obstetrică Ginecologie a intrat imediat cu pacienta în sala de operaţii.

În timpul intervenţiei chirurgicale, medicii au avut parte de o surpriză incredibilă. Au constatat că sarcina extrauterină pentru care o operau pe pacientă este rarisimă, cu localizare abdominală. Practic, fătul s-a format din ovulul fecundat şi s-a dezvoltat în abdomenul femeii printre intestine.

„Pacienta a fost internată în secţia de Obstetrică-Ginecologie. S-a prezentat la spital, a fost făcută ecografia şi s-a descoperit un făt la vârsta de şase luni. S-a intervenit pentru cezariană şi am constatat că este vorba de o sarcină extrauterină abdominală. Pacienta nu prezenta niciunul dintre simptomele sau particularităţile specificei femei însărcinate", afirmă dr. Alina Călin, medic primar obstetrică-ginecologie.

Medicii au stabilit că gravida a purtat pruncul mort în abdomen timp de aproximativ două luni, fără ca starea ei de sănătate să fi fost alterată.

„Intervenţia chirurgicală a s-a desfăşurat fără probleme. A fost scos fătul. Evoluţia pacientei este favorabilă în momentul de faţă, chiar neaşteptat de bună", mai spune Alina Călin, medicul ginecolog.

Gălăţeanca de 31 de ani, din Valea Mărului, nu a ştiut nicio clipă că este însărcinată. Nu i-a crescut burta şi nu a avut modificări ale ciclului menstrual.

„N-am ştiut nimic despre sarcină. Am cărat un sac cu ciment şi după aceea m-am simţit rău. Am leşinat şi am avut dureri de burtă. La spital mi-au spus medicii că sunt însărcinată. Acum mă simt foarte bine. Ieri am fost operată. Ştiu că este foarte rar ceea ce am păţit", spune femeia care fără să ştie a purtat un copil printre intestine timp de şase luni.

Explicaţia medicală

Conform unor studii de specialitate, sarcinile abdominale reprezintă maximum 1% dintre sarcinile extrauterine. Aceste sarcini, aşa cum s-a întâmplat şi în acest caz, pot rămâne nediagnosticate până la o vârstă avansată. În asemenea cazuri rarisime, rata mortalităţii materne este foarte mare, aproape de 100%.

Sarcina extrauterină abdominală prezintă risc de hemoragie internă, coagulare intravasculară diseminată sau obstrucţie intestinală. În astfel de cazuri, placenta poate creşte şi se poate dezvolta fiind lipită de diferite organe interne. De exempliu, de ficat sau splină.

Pe înţelesul tuturor, lucrurile stau în felul următor: „Imaginaţi-vă o minge în interiorul abdomenului. Mingea este plină de sânge şi în interiorul ei se află un copil de şase luni. Rezultatul acestui fapt este un copil între maţe, cu circulaţia sangvină corespunzătoare care îl hrăneşte ajutându-l să crească", explică prof dr. Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi.

Supravieţuire miraculoasă

Faptul că femeia de 31 de ani, mamă a unui alt copil de 12 ani, a supravieţuit cărând în burtă un cadavru timp de două luni reprezintă pentru medici o adevărată minune.

„Când se sparge acea minge de sânge, care are în fiecare minut un flux de 750 de mililitri de sânge nu ai nicio şansă de supravieţuire. Faptul că nu s-a spart până acum reprezintă un noroc chior pentru aceast femeie. Este un lucru rar şi spectaculos. În 40 de ani de activitate nu am văzut aşa ceva. Aş sfătui-o pe această femeie să joace la loto, la cât de norocoasă este. Dacă a călcat într-un rahat, înseamnă că a fost unul extrem de mare", mai spune râzând Nicolae Bacalbaşa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite