Vezi aici cea mai medaliată elevă a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gianina Druţă s-a clasat pe locul secund la Olimpiada Internaţională de Limba Română. Datorită performanţelor sale, Gianina are un loc asigurat la oricare facultate cu profilul la care a câştigat medalii la olimpiade

Portofoliul Gianinei Druţă, proaspătă absolventă a Liceului Teoretic "Spiru Haret" din Tecuci este unul aproape incredibil: zeci de premii la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale. Din clasa a cincea s-a obişnuit cu atmosfera olimpiadelor, numai că pe atunci era pasionată de limba engleză.

A luat apoi premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Limba Română, timp de doi ani consecutiv. De fapt, în fiecare an a primit câte un premiu. De la ultimul mare concurs la care a participat - Olimpiada Internaţională de Limbă, Comunicare şi Literatură Română desfăşurată anul acesta la Piatra-Neamţ, s-a întors cu medalia de argint.

Ediţia din acest an s-a bucurat de participarea unui număr mare de străini vorbitori de limbă română, dornici să se afirme identitar în cadrul unui eveniment de amploare. Nu au lipsit concurenţii din Republica Moldova şi Ucraina, dar a fost şi primul an în care s-a înscris Ungaria.

Dincolo de aspectele tehnice şi practice ale olimpiadei, Gianina a avut ocazia unor întâlniri culturale cu personalităţi locale, dar şi o vizită de o zi la mănăstiri importante din nordul Moldovei, la Casa memorială Ion Creangă (Humuleşti), Cetatea Neamţului şi la Muzeul de artă populară Nicolae Popa de la Târpeşti.

Acest ultim premiu reprezintă confirmarea unei pasiuni cultivate de-a lungul timpului, nu o zvâcnire de moment şi atât. Din această perspectivă, olimpiada internaţionala de română a fost o provocare pentru mine încă de la început.

"Când ajungi în vârf, provocarea devine şi mai incitantă principala preocupare fiind, nu aceea de a te odihni, ci de a nu aluneca în prăpastie. Acest premiu, ca şi cele din anii trecuţi, nu constituie pentru mine nicidecum un punct terminus, ci un îndemn, un impuls, o certificare a faptului că literatura nu are sfârşit", mărturiseşte proaspăta absolventă de liceu.

Ceea ce a câştigat Gianina de-a lungul participărilor la olimpiade şi concursuri nu a fost un teanc iluzoriu de adevăruri - ca să nu le spunem premii şi diplome - ci o credinţă de viaţă, adânc împlântată, spre care cu greu se ajunge şi pe care apoi nu o poţi renega.

"Geanina Druţă este, după părerea mea, eleva cu cele mai bune rezultate la limba şi literatura română. A fost premiantă începând din clasa a VII-a, când a avut prima participare la un concurs naţional. De atunci, nu a ştiut să fie decât învingătoare, obţinând permanent locurile I sau II la faza naţională sau internaţională a concursului. Este eleva care s-a calificat, nu rareori, cu nota 10.00. Premiul de la Internaţională nu face decât să încheie performanţele obţinute în liceu de această elevă minunată. Felicitări ei, părinţilor şi profesoarelor coordonatoare - Marcela Ciobănuc şi Mariana Chiriţă. Sunt convinsă că vom auzi, în continuare, doar lucruri deosebite despre ea", spune inspectorul de română Nicoleta Crânganu..

Şi-a câştigat şi dreptul de a i se repartiza un loc la o facultate, indiferent dacă la acea specializare se dă concurs sau nu. Peste ani se vede studiind în străinătate, ceva care să aibă însă legătură cu limba română. Cu toate acestea, nu vrea să-şi părăsească ţara definitiv.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite