Galaţi: Vasile Covaci, şeful bucătarilor din trei restaurante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Vasile Covaci, şeful bucătarilor din trei restaurante
Galaţi: Vasile Covaci, şeful bucătarilor din trei restaurante

A abandonat, fără să-şi anunţe părinţii, Liceul de Marină pentru a urma cursurile şcolii de bucătari de la Brăila. Găteşte de 16 ani şi preferă mâncarea cu specific italian. 

Vasile Covaci sau Gigi, cum îi spun prietenii şi cunoscuţii, este gălăţeanul care hrăneşte clienţii din trei restaurante din oraşul nostru: „Trattoria”, „Taverna” şi „Del Mar”. Acest lucru îl face de patru ani. Până să vină în Galaţi, a lucrat timp de 16 ani în Constanţa, unde s-a specializat în meseria de bucătar-şef.

Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, povesteşte, plin de entuziasm, despre începuturile carierei sale.

După ce am terminat şcoala de bucătari de la Brăila, în 1993, am plecat la Constanţa să îmi caut de muncă. Am găsit la Neptun, la Popasul Căprioarelor, unde după primele zile am fost avansat ca bucătar-şef. Eu nu am lucrat niciodată ca ajutor de bucătar”, spune Vasile Covaci.

Cariera sa de bucătar a fost întreruptă chiar în anul în care a debutat. „După ce m-am întors acasă, am primit ordinul de a pleca în armată. Întâmplarea a făcut ca să fiu înrolat tot la Constanţa”, povesteşte gălăţeanul.

Dragostea pentru gătit nu a putut fi trecută cu vederea şi imediat după liberare s-a îmbarcat pe un vas comercial care naviga pe Dunăre unde a gătit timp de un an de zile.

A urmat o perioadă în care am lucrat la cele mai cunoscute restaurante din Constanţa. În 2005, patronul celor trei restaurante din Galaţi a venit după mine şi mi-a propus să lucrez pentru el. Am acceptat pentru că eu imi doream să revin în oraşul natal, alături de soţia şi cei doi băieţi ai mei”, susţine bucătarul. 

Nu a fost în Italia, dar găteşte astfel de specialităţi

Ştie să facă aproape orice fel de mâncare, dar o preferă pe cea cu specific italian. Nu a vizitat niciodată Italia, iar tot ce ştie a învăţat prin multă muncă, şi bineînţeles, printr-o formare continuă.

Merg periodic la cursuri, în Bucureşti. Însă gătitul nu se învaţă din cărţi şi nu există secrete în bucătărie. Cine spune acest lucru sunt poveşti. Mâncarea trebuie să o simţi. Îţi trebuie multă pasiune şi multă muncă. Să găteşti înveţi frigându-te , transpirând în bucătărie”, precizează bucătarul.

Găteşte peste tot unde merge

image


Vasile Covaci nu este bucătar-şef doar la serviciu, unde petrece mai mult timp decât cu familia. Acesta găteşte acasă şi chiar la toate petrecerile la care este invitat. Nu i se cere o mâncare anume, ci doar să gătească ceva.

Când ştiu că trebuie să vin eu la vreo petrecere, nimeni nu găteşte nimic. Nu contează ce le fac şi nu am primit niciodată vreo reclamaţie de consumatori”,  spune, mândru, Gigi.

Profil:
Data naşterii: 29.07.1972 , Galaţi
Studii: Şcoala de bucătari - Brăila
Familie: Căsătorit,  doi copii

Ce-i place:
În afară de a găti, îmi place să mă ocup de familie. Uneori băiatul cel mic, în vârstă de patru ani, vine cu mine la serviciu. Spune că vrea să se facă tot bucătar. Îmi place foarte mult peştele şi mâncarea cu specific italian.

Ce nu-i place:
Nu suport minciuna şi nici nu-mi plac oamenii care obişnuiesc să ascundă adevărul. Nu-mi place că tinerii care vin să muncească în restaurantele la care este bucătar-şef nu au răbdare să înveţe meserie.

Întrebări şi răspunsuri:
Ne puteţi spune o reţetă rapidă şi ieftină?
Pene cu file de anchoa şi brocoli. Pentru patru persoane este nevoie de 20 de minute şi 50 de lei. Este nevoie de câte 500 grame de brocoli şi pene, 50 grame de file, ulei de măsline, parmezan şi usturoi. Brocoli şi penele se pun în apă fiartă cu sare, iar restul îngredientelor se călesc separat. La final se pun penele, brocoli şi parmezan.

Care sunt planurile de viitor?
În două-trei luni, se va deschide primul restaurant libanez din Galaţi. Eu voi fi bucătarul- şef şi asta este o provocare pentru mine nu din punct de vedere al meseriei, cu care sunt obişnuit, dar bucătăria libaneza este cu totul specială", spune bucătarul şef.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite