Galaţi: Vânzările din pieţele gălăţene au scăzut la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Vânzările din pieţele gălăţene au scăzut la jumătate
Galaţi: Vânzările din pieţele gălăţene au scăzut la jumătate

Chiar dacă preţurile au scăzut şi ele, gălăţenii nu se mai înghesuie să-şi facă provizii de iarnă ca în anii trecuţi  Micii producători şi comercianţi din pieţele gălăţene se plâng de faptul că au din ce în ce mai puţin clienţi.

Ţăranii din Piaţa Centrală, una din zonele cele mai aglomerate din oraş, au mari probleme cu vânzările. 

„Merg foarte slab. Chiar şi preţurile sunt mai mici decât anul trecut. Nu este rentabil, dar nu avem ce face. Taraba mă costă opt lei pe zi, certificatul de producător 10 lei pe trimestru, plus impozitul de 270 de lei pe care trebuie să-l plătesc în fiecare lună. Aştept vremuri mai bune
”, ne-a spus Ion Ciobanu, în vârstă de 64 de ani.
 
De acelaşi lucru s-a văitat şi nea’ Costel Teodorescu, din comuna gălăţeană Griviţa. „Să ştiţi că vânzările au scăzut cu 50%, deoarece  nu mai are lumea bani. Vin şi cumpără doar câte un kilogram. Sunt din ce în ce mai puţini care îşi fac provizii serioase de iarnă. Agricultura este o loterie”, ne-a spus acesta.

Cât de mult l-a afectat criza pe cumpărătorul de rînd, am aflat direct de la sursă.  „Lucrează doar soţul şi nu ne mai permitem să umplem cămara ca în anii trecuţi. Încercăm să fim mai chibzuiţi. De aceea, vom cumpăra doar cele necesare”, ne-a mărturisit Mirela Răduţă, casnică. 

„Aştept pensia să-mi pot cumpăra nişte cartofi, morcovi şi murături pentru iarnă. Nu foarte mulţi, pentru că nu sunt bani. Abia reuşesc să-mi achit facturile la utilităţi”, a intervenit şi Geta Chirilă, pensionară.

Legume pe tichete de masă

Pentru a nu li se strica produsele pe tarabă, producătorii şi comercianţii gălăţeni au găsit o soluţie eficientă: vând şi pe bonuri de masă.  „Să ştiţi că această metodă este foarte bună.  Am realizat că este avantajoasă şi pentru noi, dar şi pentru clienţi. Altfel, riscăm să rămânem cu produsele pe tarabă”, ne-a spus Alina Corchi, legumicultor şi comerciant în Piaţa Centrală. 

Anul acesta, la Administraţia Pieţelor Agroalimentare s-a înregistrat un număr record de solicitări pentru tarabe, numărul

image

de cereri fiind cu aproximativ 30% mai mare decât în 2008.

1200 de comercianţi de legume şi fruncte au închiriat tarabe în pieţele din Galaţi. Dintre aceştia, numai circa 300 sunt producători.

Explicaţia acestei inflaţii e comercianţi este simplă. Pe de o parte este vorba de persoane disponibilizate care s-au apucat de o afacere, pe de altă parte este vorba despre producători care încearcă să-şi crească profitul vânzând marfa direct.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite