Valeriu Cosma/ A vrut să dea cu pumnul, dar i-a ieşit mai bine cu fuga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Cosma este un  maratonist de cursă lungă
Valeriu Cosma este un maratonist de cursă lungă

Este unul dintre cei mai apreciaţi vetarani sportivi din Galaţi. A obţinut 16 medalii de aur la maratoanele şi crosurile la care a participat.Valeriu Cosma trăieşte de o viaţă pentru sport. În copilărie, a practicat şi alte sporturi  - box şi lupte - dar atletismul a rămas marea sa dragoste. Deşi părinţii s-au împotrivit la început, nu s-a lăsat o clipă intimidat şi a mers mai departe.

„La box am fost coleg cu marele sportiv gălăţean Georgică Donici. Părinţii nu au fost însă de acord şi, după doi ani, m-am lăsat. M-am apucat să fac atletism. Părinţii au aflat de la nişte vecini că am un concurs pe Faleză şi au venit să mă vadă”, îţi aminteşte sportivul. 
Prima cursă oficială, în 1973

Prima dată alergat oficial la Crosul Tineretului,  în 1973. De atunci şi până în 1980 a câştigat toate concursurile la care a participat. A fost remarcat de profesorul Ionel Tămăşanu, care l-a antrenat din 1982 până în 2001.
„Ţin să-i mulţumesc în mod deosebit profesorului Tămăşanu. Este unul din cei mai buni antrenori cu care am lucrat. M-a ajutat mult şi pentru asta merită tot respectul şi dragostea mea”, povesteşte Valeriu Cosma. 

Din 1982 este legitimat la Clubul Oţelul Galaţi. În fiecare an participă la crosuri şi maratoane.  În total, are peste 25 de maratoane în ţară şi 35 de medalii obţinute, dintre care 16 medalii de aur.

Printre cele mai importante locuri obţinute amintim locul doi în 1984 şi 1986 la naţionale. Timpul cel mai bun : 2 h 48 min pe distanţa 42,195 km.
Din 2002 este nelipsit la crosuruile şi maratoanele pentru veterani. De curând a câştigat două medalii de aur la Campionatele Naţionale de Sală pentru veterani sportivi, de la Bucureşti. În prezent se pregăteşte pentru concursul de cros care va avea loc la Piteşti.

Regretă că, din cauza serviciului, a ratat multe maratoane organizate în străinătate. „Lucrez la Şantierul Naval Damen ca lăcătuş şi din acest motiv nu pot participa la toate concursurile. Abia aştept să ies la pensie”, ne-a mărturisit sportivul gălăţean.

Pentru a se menţine în formă, în fiecare seară, după serviciu, Valeriu Cozma aleargă pe Faleza Dunării sau pe Stadionul Dunărea. În acelaşi timp este foarte atent la ceea ce mănâncă.  „Am învăţat să mânânc foarte sănătos. Mănânc multe legume şi  fructe. Carne consum foarte rar”,  spune Valeriu.

Critică sedentarismul tinerilor


Consideră că mişcarea este vitală pentru corp şi că tineretul ar trebui să facă mai mult sport. „Din nefericire, în ziua de azi nu se mai face sport. Copii sunt dependenţi de calculator şi nu e deloc sănătos. Pe mine sportul m-a ajutat enorm. Doresc să aibă sănătatea toată lumea aşa cum am eu”, încheie gălăţeanul.

Întrebări şi Răspunsuri:

De ce nu mai face tineretul sport în ziua de azi ?


Multă lene. Multe tentaţii. Foarte puţini fac sport din propria iniţiativă. Mai fac fotbal, dar cam atât. În rest îi aducifoarte greu la sport. Nici măcar la şcoală nu se mai fac ore de educaţie fizică, aşa cum se făceau pe vremuri. Este greşită această cale pe care merge tineretul de azi. Un lucru e clar: nu există sănătate fără sport! 

Ce planuri de viitor aveţi?

Am planuri pentru copiii ăştia mici. După ce ies la pensie îmi doresc să mă duc în satul natal Smulţi şi să-i învăţ să facă sport. Am putere de convingere mare şi sunt sigur că voi reuşi să-mi duc planul la bun sfârşit.

Ce-i place: Îmi plac oamenii sociabili şi sinceri. Îmi place să joc fotbal, volei şi handbal. De asemenea, îmi place să ascult muzică bună şi să fac mişcare. În timpul liber ador să mă duc la ţară şi să muncesc în agricultură.


Ce nu-i pace: Nu-mi place să pierd timpul în cârciumi, băutura şi ţigara. Nu-mi place să am de-a face cu oamenii neserioşi, care nu-şi respectă cuvântul dat. Regret că nu am timp mai mult pentru concursurile de maraton şi cros.  Nu-mi place că oamenii fac tot mai puţină mişcare, că au dat sportul pe calculator şi televizor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite