Valeriu Calancea: Campionul cu o singură obsesie - aurul olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Calancea este unul dintre cei talentaţi sportivi români de origine basarabeană. A revenit după o controversată suspendare pentru dopaj şi a câştigat din nou titlul de campion al lumii, la şapte ani de primul său aur mondial.

Surpriza Campionatului Mondial de Haltere, ediţia 2010, desfăşurat în septembrie în Turcia, a fost halterofilul român Valeriu Calancea, proaspăt revenit în activitate după o suspendare de doi ani.

„Mă bucur că am luat aur la smuls, dar sunt dezamăgit de medalia de bronz de la total. Aş fi putut face mai mult, dar nu a fost momentul meu. Îmi doresc foarte mult o medalie la Jocurile Olimpice. Este singurul lucru care îmi lipseşte din palmares", a declarat Calancea.

Se poate spune că Valeriu Calancea este un produs al halterelor gălăţene. A venit la Galaţi, de la Chişinău, în 1999, legitimându-se la Clubul „Dunărea". A devenit repede o vedetă, dar în 2007 a trecut prin momente dificile: a fost implicat într-un scandal de dopaj care i-a făcut pe mulţi să-l considere un sportiv terminat. Surprinzător, Calancea a revenit pe culmile performanţei după medaliile din Turcia.

Sportivul recunoaşte că a ajuns din întâmplare în haltere. În perioada copilăriei din Basarabia dorea să arate mai bine din punct de vedere fizic, dorea să aibă muşchi.

Cariera lui a început în 1999, odată cu mutarea lui la Galaţi, în România.În 2000 a ocupat locul 10 la JO (cat. 85 kg), însă a obţinut o medalie de aur şi două de bronz la Europenele pentru juniori. În acelaşi an a stabilit şi recordul mondial pentru juniori (205 kg).

În 2001 a cucerit o medalie de bronz la CM pentru seniori, în 2002 a luat bronz la CM şi la CE, iar în 2003 a stabilit cea mai bună performanţă a carierei: două medalii de aur la CM. La CE 2007 a cucerit două medalii de aur şi una de bronz.

După suspendarea din perioada 2007-2009 a revenit în forţă, anunţându-se un candidat serios la medalii la Jocurile Olimpice din 2012.

Dacă nu erai halterofil, ce sport ai fi vrut să faci?

M-aş opri la fotbal dacă ar fi să o iau de la capăt. Nu-mi place să-l văd la televizor, ci să-l practic. Fotbalul este acum o afacere, până la urma nici nu ştiu ce-aş fi făcut, probabil aş fi muncit ca fraţii mei. Când pleci de acasă şi trebuie să te descurci singur este mult mai greu.

Cum ai ajuns în Galaţi?

Pentru a putea participa la Olimpiadă şi pentru a-l urma pe Nicu Vlad, am luat cetăţenia română. Asta a fost soarta mea.Tocmai terminasem Liceul Sportiv din Chişinău şi trebuia să fac şi eu ceva. În Moldova era imposibil.

Profil:

Născut. 18 noiembrie 1980, Chişinău

Studii. Facultatea de Educaţie Fizică din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos"

Familie. Necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite