Orice naş îşi are naşul: Poetul puşcăriei a bătut-o pe Ioana Maria Vlas, "naşa" FNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul din Penitenciarul Galaţi a scris până acum cinci volume de versuri şi mai are pregătite alte opt. Nu vrea să fie victimizat, dar nici nu-i place să-şi vândă marfa etichetând-o "din puşcărie"!

Nu-i o noutate pentru nimeni că mulţi dintre deţinuţii din Penitenciarul Galaţi cochetează cu poezia, cea care de multe ori le mai alină şederea într-un spaţiu cu limite greu de suportat.

Dar de aici şi până la a edita cinci volume de poezii în doar doi ani sau a avea pregătite alte opt volume de versuri, gata să vadă tiparul, este cale lungă.

A reuşit această performanţă Valeriu Barbu, un gălăţean "cazat" la Penitenciarul gălăţean pentru a ispăsi o pedeapsă pentru infracţiuni economice.
Chiar dacă scrie de la vârsta de 15 ani, istoria lui ca publicist este scurtă şi datează abia din 2007. Fiecare volum editat este o experienţă pentru poetul deţinut.

Primul - "Din cioburi" - a apărut în 2007. "Dacă ar fi să-l reeditez acum, nu l-aş mai scrie la fel. E prea întortocheat", spune poetul.
Al doilea, "Arlechinul cu fesul pe dos", este mult mai reuşit decât primul. "Acest al doilea volum mă caracterizează, este un pic ironic", explică Valeriu Barbu.

Acum, tocmai a terminat o selecţie de versuri intitulată "Ars", care va avea tematică creştină. "Este dacă vreţi, un moment de sinceritate între mine şi foaia de hârtie", mai spune poetul.

De regulă, poezia scrisă din puşcărie exprimă anumite frustrări pe care le are autorul, exprimă nelinişti şi apăsare. Aşa se întâmplă şi cu versurile scrise de Valeriu Barbu.

La ultimul concurs "Poezie din puşcărie", la care a participat alături de Ioana Maria Vlas, Valeriu Barbu a câştigat locul I.

În libertate, n-ar fi publicat

Dacă nu ar fi fost după gratii probabil că Valeriu Barbu nu ar fi scris niciodată nimic.
"Am primit chiar o propunere să scriu o carte pe coperta căreia să scrie mare «scrisă în puşcărie» , dar am refuzat categoric, chiar dacă ştiu că s-ar fi vândut foarte bine", spune el.

Cât timp este în puşcărie, va scrie. După ce va ieşi, se va ocupa mai mult de jobul pe care-l va avea sau de redacţia revistei "Nelinişti metafizice", din al cărei colectiv face parte în prezent.

Timpul liber şi-l umple cu cititul, pentru că nu degeaba este responsabil cu biblioteca din Penitenciar, dar şi în faţa calculatorului, editând texte. Cât priveşte cărţile pe care le citeşte, Valeriu Barbu spune că îi plac foarte mult cele psihologice, dar nu le refuză nici pe cele SF.

"Să ştiţi că, la început, la fel ca şi ceilalţi deţinuţi, căutam cărţi de aventuri sau poliţiste. Acum, deţinutul îşi găseşte refugiu în alt fel de carţi: psihologice sau SF", spune Valeriu Barbu care a constatat că femeile sunt cele mai mari iubitoare de cărţi din Penitenciar. "Băieţii trag de fiare", glumeşte el.

După ce va publica volumul de versuri creştine "Ars", Valeriu are pregătită şi o piesă de teatru.

"Este vorba despre «Cuşca», un volum cu două piese de teatru în care actorul este un deţinut care iese afară, dar nu reuşeşte să se adapteze condiţiilor de acolo, nu este primit de societate şi se întoarce în cuşca lui", povesteşte Valeriu Barbu.

Poet sau puşcăriaş?

Valeriu are o uşoară supărare: presa a scris despre el folosind obsedant titulatura de puşcăriaş!

"Este justificat desigur, asta dă o notă şi un parfum aparte. Nu mă consider nici poet, nici puşcăriaş, chiar dacă acţiunile mele justifică ambele ipostaze. Important pentru mine este acum ce va fi după. Sunt aşteptat la o redacţie, am şi un loc de muncă asigurat în Constanţa. Să ştiţi că eu mi-am câştigat existenţa prin muncă", spune Valeriu Barbu.

Cât despre prezenţa lui în închisoare, o pune pe seama unui moment de prostie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite