VOCEA MOLDOVEI Nu mai da nene! Nu mai da! Iar s-au scumpit cartofii…

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Dom'ne, nu ştiu dacă e fatalitate au ba, dar iar s-au scumpit cartofii. E a N-şpea scumpire de anul ăsta. Au ajuns barabulele să coste, taică, mai mult decât portocalele, decât kiwi, decât bananele, decât merele... Au surclasat concurenţa, aş putea zice.

Ce mă miră cel mai tare e că nimeni nu reuşeşte să explice cât de cât coerent cauzele acestei scumpiri în lanţ a amărâţilor de cartofi.

Înclin să cred că tsunamiul din Japonia nu are niciun rol în această piesă. Nu-mi aduc aminte să fi mâncat vreodată cartofi cu microprocesor şi celule fotovoltaice, deci sigur japonezii nu fabrică barabule.

Mă gândesc, de asemenea, că nici vânătorii de balene eschimoşi, care tocmai au intrat în conflict cu cei de la GreenPeace, nu sunt responsabili de scumpirea de la tarabă. Poate doar dacă - Doamne fereşte! - o fi escaladat conflictul între cele două tabere şi se bombardează reciproc cu tuberculi. Neah! Nu cred!

Sper din tot sufletul că nu e la mijloc mâna lui Gadaffi. Să-şi fi "blindat" ăsta buncărul cu cartofi de subzistenţă?! Da' caviarul ce-are? La valoarea lui Muammar, nu cred că se spurcă el la tuberculifere paupere.

Mai e şi teoria bacteriei criminale, care cică ar fi ucis barabulele ungureşti din "Horghita şi Covasna". Domnu' Vadim, nu mai manipulaţi, dom'le, genetica barabulei! Că ungurii sunt rezistenţi la bacterii. Mor doar cartofii. Iar pe chestia asta nu mai au nici naţionaliştii ce pune-n ciorbă! Neah! Nici scenariul ăsta nu e credibil.

Şi-atunci ce să fie?! Masoneria? Al-Qaeda? Ceauşescu? Securitatea? Boc? Băsescu? Evreii? Homosexualii? (Ungurii i-am amintit deja) Sida? Preţul benzinei? Bacşişul chelnerului? Calu' lu' Andrii Popa? Cine, dom'ne? Cine?

P.S.: De vreo zece minute, fiică-mea, care se uită peste umărul meu la ce scriu, mă tot trage de mânecă să-mi spună ceva. Ia să vedem ce vrea.

- Tata, l-am văzut pe un nene care, azi, la piaţa de lângă noi, a scumpit cartofii. A scos un creion şi a scris mai mulţi bani pe eticheta aceea de la tarabă.

Hm... Cred că am descoperit de unde provine scumpirea cartofilor. Din condei, monşer! Pur şi simplu din condei!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite