VOCEA MOLDOVEI/ Habarnişti şi habarnisme. Televizorul, ca o imensă menajerie de sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Televizorul din faţa mea este mai ceva decât o grădină zoologică. O imensă grădină zoologică de sticlă. Parcă şi are o structură asemănătoare. Maimuţele şi prădătorii sunt la loc de cinste.

Cât e ziulica de lungă am în faţă un televizor deschis. Obligaţie de serviciu. Nu recepţionez chiar tot ceea ce se derulează pe ecran, dar sunt cumva cuplat la evenimente. Iar uneori chiar sunt prins în mrejele unor ştiri sau dispute.

Aventura asta a mea cu televizorul se derulează de vreun an şi jumătate, răstimp în care am ajuns să-i ştiu cam pe toţi moderatorii şi cam pe toţi "invitaţii de serviciu". Mulţi veniţi, puţini chemaţi! Cei câţiva profesionişti (din păcate, tot mai puţini pe zi ce trece) sunt sufocaţi de o uriaşă masă de habarnişti, papagali, tupeişti, manipulatori, analfabeţi, manelişti, ţaţe, tâmpi, mincinoşi, făţarnici...

Televizorul din faţa mea este mai ceva decât o grădină zoologică. O imensă grădină zoologică de sticlă. Parcă şi are o structură asemănătoare. Maimuţele şi prădătorii sunt la loc de cinste. Marile animale, chiar dacă erbivore, ocupă şi ele un spaţiu vast. Ceva mai încolo - just for fun - sunt şi ceva suflete domestice, oiţe, gîsculiţe şi curcani. De toate pentru toţi.

Dacă doar stai să priveşti toată această faună, ca pe un conglomerat oarecare de fiinţe, nu poţi spune că asta te afectează în vreun fel. Totul devine interesant de-abia când chipurile capătă glas şi încep să emită judecăţi. Dezastru!

Spre exemplu, m-am săturat până peste cap de Tatoiu. Monica Tatoiu. A ajuns să mă obsedeze. E peste tot, vorbeşte despre tot. În 99% din cazuri habar n-are despre ce vorbeşte. Presupune, fabulează, face frumos în faţa moderatorului (care şi el - deh! - face frumos în faţa patronului). Puse cap la cap, toate acestea duc la un spectacol grotesc, greu (dacă nu cumva imposibil) de denumit mass-media.

M-am săturat un pic şi de Tudor Octavian. Editorialist excepţional, scriitor de mare clasă, dar depăşit informaţional de numărul imens de emisiuni la participă. Spune prostii, tot mai des, şi nu-i şade deloc bine. Un exemplu este discuţia recentă despre structura de rezistenţă a clădirilor din România, versus structura de rezistenţă a clădirilor din Japonia. Să te ţii! Presta maestrul mai ceva decât un expert de la Inspecţia în construcţii. Nimic real, cu expertiză, ci doar habarnisme jenante, dar frumos spuse! Artistic!

M-am săturat de habarnişti! Mi-e dor de oameni competenţi, de ziarişti echidistanţi, de experţi adevăraţi, de adevăr, de respect, de bun simţ. Sper să nu dau în "patima" lui Thomas Morus şi să scriu o nouă "Utopia"...

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite