VOCEA MOLDOVEI/ Căruţa din faţa boilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Zilele trecute, la maternitatea din Brăila au fost aduse incubatoare noi pentru nou-născuţi. Aparent, vestea este grozavă. În realitate, însă, situaţia e departe de a fi chiar roz.

Cu prilejul aducerii minunăţiilor tehnologice (care au şi costat o căruţă de bani), s-a descoperit că instalaţia electrică, veche de jumătate de secol, este subcalibrată. Şi că se poate „prăji" în orice clipă provocând o tragedie de genul celei de la Maternitatea Giuleşti.

O nou instalaţie electrică nu se poate face prea curând. Costă. Mult. Mai mult decât incubatoarele, că trebuie refăcută toată căblăraia, din tot clădiroiul. Bani nu-s, deci din două una: ori incubatoarele au fost aduse degeaba (deci banii daţi pe ele au fost de fapt aruncaţi pe geam), ori sunt puse în priză şi - asta e! - dacă iau foc se va da vina pe ceasul rău, pisica neagră.

Cu prilejul acestei dileme din categoria deja consacrată „hai să alegem răul cel mai mic" am mai descoperit însă şi o preafrumoasă minciună a Ministerului Sănătăţii. După tragedia teribilă de la Maternitatea Giuleşti, la circa două luni, se raporta cu mândrie patriotică faptul că la toate spitalele importante s-au montat senzori de fum.

Aiurea. La Brăila nu s-au pus. N-am de unde şti ce s-a făcut cu banii, dacă nu s-au pus senzorii dintr-o eroare, dacă spitalul judeţean brăilean nu e printre spitalele strategice ale ţării, deci a fost omis, sau dacă - scenariu SF - aparatele există de fapt, dar sunt invizibile pentru trătorii de rând.

Ştiu în schimb că domnii de la cârma Sănătăţii (care va să zică sunt nişte cârmaci, nu nişte medici cu „scrupule" hipocratice) au reuşit să pună din nou căruţa în faţa boilor.

Hăis! Cea!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite