VOCEA MOLDOVEI/ Autismul Guvernului în teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Democraţia ia şuturi în fund pentru că „aşa vrea dom' prefect". La Galaţi, reprezentarea Guvernului în teritoriu a ajuns o batjocură publică, gestionată de un personaj care are mari probleme cu transparenţa.

Cea mai impozantă clădire din Galaţi este Prefectura. Ridicată în urmă cu 100 de ani, clădirea domină arhitectural centrul oraşului.

Teoretic, ar trebui să facă acelaşi lucru şi la nivel instituţional, căci, după lege, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. În realitate însă, amintita instituţie a devenit un fel structură paralelă cu realitatea.

De mai bine de o jumătate de an, prefectul în funcţie a suspendat legătura dintre instituţie şi public. La niciuna dintre întâlnirile dintre reprezentantul Guvernului şi instituţiile publice, pe teme cum ar fi dialogul social, siguranţa populaţiei, starea învăţământului, presa nu mai este primită. Fără nicio explicaţie. „Aşa a ordonat domnu' prefect", ridică din umeri jandarmii de la uşă.

Dacă la respectivele întâlniri s-ar discuta mari secrete militare, ar fi de înţeles această „blocadă". Dar nu. Acolo se analizează chestiuni de maxim interes public, la care presa a participat de fiecare dată în ultimii 20 de ani de democraţie.

De unde această bruscă schimbare de atitudine a Puterii faţă de mass-media? Ordin „de sus" (pe fondul hărţuielilor dintre presă şi tandemul Boc-Băsescu) şi exces de zel „jos".

Adevărul l-am aflat de la prieten care - ca ză zic aşa - „gravitează" Puterea. „Domnule, nu numai că aşa se cere mai nou «de la centru». Ăsta (N.R: prefectul) urăşte presa cum n-ai pomenit. Toţi ziariştii sunteţi, în optica lui, nişte idioţi", mi-a spus, verde-n faţă, amicul meu.

A urî pe cineva e o chestiune „la liber". Legea nu interzice.

În schimb, nu poţi da democraţiei şuturi în fund doar pentru că tu, ca persoană, simţi că a reprezenta Guvernul în teritoriu înseamnă să duci către autism actul de administraţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite