VOCEA MOLDOVEI/ Al Capone, varianta multitasking

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan
Costel Crângan

Economia la vedere nu are nevoie de guverne şi minişti.  Economia vie şi banii adevăraţi sunt pe piaţa neagră. Deci acolo ar trebui prim-ministru/naş, Guvern, Parlament.

Azi noapte, la frontiera de est s-au capturat 22.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Cu o noapte înainte, grănicerii „au făcut rost" de alte 15.000 de pachete. În urmă cu trei nopţi - 40.000 de pachete. Merge treaba!

Potrivit unor estimări semi-oficiale (adică spuse de oficiali în context neoficial), capturile reprezintă doar 10- 15 la sută din fluxul de la graniţa estică.
Asta înseamnă că afacerea ilegală are dimensiuni apocaliptice.

La o medie de 20.000 pe pachete de ţigări pe zi (ca să luăm în calcul o zi proastă pentru vameşi), cu o rată a capturii de 15 la sută (eficienţă maximă), concluzionăm că pe aici pătrund anual în România, pentru piaţa neagră, 50 milioane de pachete.

N-am inclus în calcul ce intră pe Dunăre şi pe Marea Neagră. Dar am indicii că au, fiecare, cel puţin dimensiunea filierei de la Prut.
În total, aceste activităţi ale economiei subterane, fac bugetului de stat o „gaură" estimată la 150 de milioane de dolari pe an. Rivalizează lejer cu „tunurile" lui Al Capone!

Diferenţa e că în vreme ce reţeaua nord-americană era coordonată de un sigur creier, aici aveam de-a face cu o „reţetă multitasking". Adică sute de mici traficanţi forţează zilnic frontiera şi contribuie la mega-afacerea cu ţigări de contrabandă.

Dacă adăugăm la asta şi traficul cu maşini furate, cu alcool, cu textile chinezeşti şi cu calculatoare coreene, ajungem la concluzia că penibila economie la vedere nu are nevoie de guverne şi minişti. Economia vie şi banii adevăraţi sunt pe piaţa neagră. Deci acolo ar trebui prim-ministru/naş, Guvern, Parlament.

Mă gândesc cu entuziasm la organigramele umflate, care or să falimenteze Mafia!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite