VOCEA MOLDOVEI: Uite-aşa îşi fură „caşcheta” singuri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan
Costel Crângan

Autorităţile au găsit o soluţie de restructurare, care nu economiseşte bani ci creşte cheltuielile: poliţiştii concediaţi vor fi plătiţi tot din bani publici, dar prin contract „pe firmă".

Nu sunt specialist în guvernarea unei ţări. Categoric, nu-s bun de prim-ministru. Iar pentru cazna de a fi Preşedinte n-am ficatul suficient de calificat. În schimb, am pretenţia că am înţeles că 1+1 dă întotdeauna 2 şi că a face economie înseamnă a cheltui mai puţin, nu mai mult.

De o bună bucată de vreme mă frământă un lucru. Cum - Doamne iartă! - a fost gândit planul de restructurare a sistemului bugetar, căci, peste tot pe unde încerc să înţeleg ce se întâmplă după concedierea angajaţilor statului, descoper că se va cheltui mai mult, nu mai puţin.

Am şi un exemplu la îndemână. La Poliţia Comunitară din Galaţi vor fi daţi afară 600 din cei 800 de angajaţi. Care va să zică, 600 de salarii mai puţin. Da, dar prin concedierea acestor oameni nu mai are cine să asigure paza instituţiilor publice: şcoli, licee, spitale, etc. Nu mai vorbim de liniştea publică.

Dar staţi! S-a găsit o soluţie! Disponibilizaţii vor fi angajaţi de o firmă nouă, cu capital public, cu care Primăria va face contracte pentru paza instituţiilor. Extraordinar!

Singura problemă este că această externalizare de servicii doar va crea impresia eficienţei bugetare, pentru că, de fapt, statul va cheltui mai mult. Cum?! Fie şi numai TVA de 25%, aplicată contractelor de pază reprezintă deja un plus considerabil - de cam un milion de euro pe an - faţă de faptul de a plăti, pur şi simplu, salariile poliţiştilor.

Ar mai fi şi soluţia lăsării fără pază a şcolilor şi spitalelor, dar am convingerea că efectele „muncii" hoţilor şi vandalilor ar fi şi mai costisitoare.
În fine, am putea să o lăsăm naibii de restructurare, că şi aşa, din câte se observă, totul iese numai pe dos!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite