VOCEA MOLDOVEI: Reforma în Educaţie ucide pe zebră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Pe fundal, „Mioriţa" este umilită de „şmecherii cu BMW" şi de incompetenţa sistemului.

În urmă cu puţine ore, un şmecher cu BMW (ce conotaţii nenorocite a căpătat în ultimii ani această sintagmă!) a călcat o mamă şi un copil de şase ani pe trecerea de pietoni. Impactul a fost atât de violent încât victimele au murit la scurtă vreme, cu toate eforturile disperate ale medicilor.

Tragedia este cumplită. Halucinantă. Rudele, sugrumate de durere, au avut doar puterea să strige „Va scăpa! Aşa cum scapă toţi criminalii ăştia cu limuzine!" Un altfel de bocet, care răstoarnă cumva cutumele despre moarte şi despărţirea tragică de cei dragi. Un ţipăt de durere bizar, care arată că „Mioriţa" este depăşită din punct de vedere etic, etnic şi - de ce nu? - juridic. Apropo, cât au stat la puşcărie bacii criminali (fără BMW)? Poate să spună cineva?

Întâmplarea asta cumplită redeschide însă şi alte răni. Cum ar fi problema incompetenţei şi absurdităţii sistemelor. A acelor sisteme care, deşi au fost create pentru oameni, s-au întors acum împotriva lor.

Spun asta şi pentru că, de la o vreme încoace, toată lumea dă sentinţe. Educaţia moare. Sănătatea este în colaps. Economia s-a prăbuşit. Totul are dimensiuni apocaliptice. Nimic nu mai este relativ, ci absolut, extrem, ireductibil.

Nici nu mai ştii ce să crezi. A fost de vină „şmecherul cu BMW" (că de aia e şmecher cu BMW, ca să avem noi pe cine urî!), sau este vina sistemului de educaţie, care a desfiinţat grădiniţa de lângă bloc, mică şi cochetă, şi a trimis fetiţa la o grădiniţă de dincolo de bulevard, la întâlnirea cu moartea?

Iertat să fiu dacă par „Gică contra", dar părerea mea, doamnelor şi domnilor, este că de vină e mai degrabă sistemul. E clar, reforma în Educaţie ucide. Din păcate, acum avem şi dovada...

CITEŞTE ŞI:

De ce nu mai cred eu în greva profesorilor

Dacă şpagă nu e,nimic nu e

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite