VOCEA MOLDOVEI/ Juristul fraier şi avocatul căpuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Primăria are o armată de jurişti. Nu contează care primărie. Toate au câte o armată de jurişti. Faptul că-s mulţi nu prea le foloseşte, însă. Din păcate, în materie de drept, numărul mare nu ţine loc de ştiinţă...

Mulţii şi timizii jurişti ai primăriilor (cum ar fi, spre exemplu, cei ai Primăriei Galaţi) au o mică problemă: nu prea câştigă procesele. De fapt, ei nu prea câştigă în general, dacă e ţinem cont şi că salariile lor sunt undeva tot la nivelul foarte de jos al organigramei: cam 1.200 de lei pe lună.

Mai nou, ca urmare a mult trâmbiţatei restructurări a aparatului administrativ de stat, o parte dintre juriştii primăriilor şi-au pierdut posturile. Cam 30% dintre ei. La Galaţi, din cei 12 angajaţi ai departamentului juridic, doar opt au mai rămas pe baricade.

Restul - pa!
Drept urmare, scopul declarat al acţiunii, adică reducerea cheltuielilor bugetare, a fost bifat. Dar nu şi atins. Nu de alta, dar în locul celor patru jurişti concediaţi au fost angajaţi doi avocaţi. Culmea, pe bani mai mulţi! Juriştii concediaţi luau în total cam 5.000 de lei lună, dar cei doi avocaţi care au preluat îndatoririle lor primesc 11.000 de lei. Care va să zică, Primăria PIERDE, prin această aşa-zisă „economie", circa 72.000 de lei pe an. Bună afacere!

Însă bomba-bombelor e că amândoi avocaţii nou angajaţi sunt, de fapt, foşti jurişti ai Primăriei. Preţ de doar o reziliere de contract de muncă şi o încheere de contract de asistenţă juridică, ei au sărit de la 350 la 1350 de euro pe lună. Fac fix acelaşi lucru, doar că primesc o leafă (mascată sub contractul de comison) de patru ori mai mare.

Cam asta ar fi, după manualul încă nescris al prăduirii bugetului de stat, diferenţa dintre un jurist fraier şi un avocat căpuşă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite