Florin Mârza-unicul gălăţean în viaţă cu statuie în Centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin este unul dintre cei mai vechi traceuri din ţară
Florin este unul dintre cei mai vechi traceuri din ţară

Florin Mârza, sau Skypici cum este cunoscut în lumea practicanţilor de parkour (sport extrem despre care aţi putut citi recent în Adevărul de Seară) se poate mândri cu onoarea rarisimă, mai ales pentru o persoană de vârsta sa, de a i se fi ridicat o statuie în centrul oraşului

GALERIE FOTO AICI-   FOTO COSTI CHIRILĂ

Florin este traceur de mai bine de cinci ani. A început de jos, cu elemente uşoare, a citit toate materialele cu şi despre parkour, pe Internet, iar acum a ajuns unul dintre cei mai respectaţi traceuri (practicaţi de parkour) din România.

Ca recunoaştere supremă a performanţelor la care a ajuns, o companie multinaţională cu nume sonor, care promovează practicanţii sporturilor extreme din România, i-a ridicat o statuie în faţa Hotelului Dunărea. Pe soclul acesteia scrie simplu: „Lui Florin Mârza. Pentru că a îndrăznit să practice parkour prin oraş. Ştim cât este e greu să sari peste obstacole".


Parkour-ul l-a găsit pe el


În urmă cu cinci ani, a început să se intereseze despre parkour. A fost dragoste la prima vedere.

„De mic, îmi plăcea să mă caţăr şi m-am regăsit cu adevărat în parkour. La început, nu ştiam exact ce este parkour-ul, făceam doar pentru că îmi plăcea să sar, dar mi-am dat seama de foarte multe lucruri pe parcurs", a spus el.

De când s-a apucat de aceast sport, „Skypici" a întâlnit foarte mulţi oameni care pur şi simplu nu înţelegeau de ce a ales acest mod de a se exprima.

„Unii ne felicită pentru că facem sport, facem ceva pe cont propriu. Ăsta nu e un sport cu antrenori, trebuie sa inveti totul singur", spune el.


Probleme cu poliţiştii comunitari


Deşi majoritatea gălăţenilor nu sunt deranjaţi de cei ce sar de pe diferite obstacole, traceurii au surprize din partea Poliţiei Comunitare.

„Eram în parcul de la <<pastilă>> şi, ba stăteam în mâini pe masa de ping-pong, fără să o ating cu picioarele, ba mai făceam nişte trick-uri la groapa cu nisip. Nu deranjam pe nimeni dar a vinit un gardian şi ne-a gonit. Nu ne-am conformat deoarece nu încălcam nicio lege. Am mai sărit de două-trei ori şi a venit din nou pentru a ne cere actele de identitate" , îşi aminteşte Skypici.


Student eminent


Chiar dacă pentru cei din jur traceur-ii pot părea nişte copii mai mari care caută mereu senzaţii extreme fără a le păsa de altceva decât de următoarea săritură, aparenţele pot fi înşelătoare. Florin a fost mereu un elev şi apoi un student eminent. Începând din acest an, are şi bursă, iar şcoala este pentru el la fel de importantă ca şi parkour.

Întrebări şi răspunsuri


Care sunt calităţile necesare pentru a practica parkour?


În parkour, trebuie să ai forţă şi viteză. Forta o dobândeşti prin condiţionare. Ca să iţi reziste încheieturile şi oasele la sărituri, trebuie să lucrezi înainte. Şi săriturile mari nu se fac decât în cazuri extreme, reale, când chiar eşti nevoit să le faci.

Cât de greu este să faci salturi?


Cand faci o săritură mare, de exemplu de pe un bloc pe altul, trebuie să fii conştient de propriile forţe. Trebuie să fii convins că ajungi pe partea cealaltă pur şi simplu privind într-acolo. Chestia asta există în subconştient dar se dobândeşte numai prin antrenament

Ce-i place


Îmi place să fiu puternic, atât fizic, cât şi psihic. În parkour, trebuie să analizezi, în fiecare fracţiune de secundă şi să-ţi planifici fiecare mişcare. Deşi poate părea paradoxal, acest sport este şi unul al minţii.

Ce nu-i place

Nu-mi place să nu am cu cine să mă antrenez, nu-mi place să rămân fără prieteni, nu-mi place să stau în casă şi, mai presus de toate, nu-mi plac oamenii care spun că nu au timp pentru a face mişcare. Şi eu am timpul drămuit dar găsesc câteva ore pe zi pentru parkour

Născut-15 august 1988
Familie-necăsătorit
Studii-Student la Facultatea de Mecanică - Inginerie şi Protecţia Mediului în Industrie

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite