VIDEO/Vezi aici omul care trăieşte cu inima în geantă. "Nu e greu cu ea mereu după mine. M-am obişnuit.E ca o borsetă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţeanul Dumitru Iorga este singurul român care trăieşte cu ajutorul unei inimi artificiale. Tânărul a fost diagnosticat cu o boală extrem de gravă a cordului, a fost operat în străinătate, iar acum poate zâmbi din nou.

Povestea de viaţă a lui Dumitru Iorga, în vârstă de 20 de ani, este demnă de un scenariu de film hollywoodian. Dacă pentru oamenii obişnuiţi a alerga după după autobuzul oprit în staţie sau a ieşi la plimbare în parc reprezintă gesturi absolut banale, pentru acest tânăr au fost imposibil de realizat, din cauza unei boli crunte. Acum însă poate spera din nou la o viaţă aproape normală.

image

Inima din gentuţă

Dumitru poate fi întâlnit pe stradă, mergând normal, vorbind, zâmbind, purtând agăţată de umăr o mică gentuţă. La fel ca un om oarecare. De fapt, în acea geatuţă (de dimensiunile unei borsete) este protejată „viaţa" lui. Fără acest „accesoriu", Dumitru ar muri rapid. Tânărul gălăţean trăieşte, cu inima în geată. La propriu !

La 16 ani, când alţi copii se bucură de viaţa de licean, Dumitru a fost diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă, hipertensiune pulmonară venoarterială severă şi insuficienţă cardiacă congestivă clasa IV - NYHA, ireductibilă.

Din acel moment a început o luptă disperată pentru supravieţuire. Au urmat perioade lungi de spitalizare cu rezultate ale analizelor din ce în ce mai descurajante.

În data de 27 octombrie a depus un dosar medical la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi, de unde a fost trimis la Comisia de Chirurgie cardio-vasculară de la Iaşi. Imediat, în data de 15 noiembrie 2010, a primit procesul verbal prin care i se recomandă tratamentul în străinătate (implant cord artificial urmat în cazul găsirii unui donator compatibil de transplant de cord - plămân).

image

Au fost contactate trei clinici, din Hanovra (Germania), Viena (Austria) şi Cardiff (Marea Britanie), dar singura care a acceptat pacientul a fost cea dintâi.

La sfârşitul lunii martie 2011, tânărul a fost internat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Galaţi (secţia ATI şi apoi Cardiologie) unde a fost stabilizat şi transferat către Spitalul Floreasca. În data de 12 aprilie 2011, pacientul a primit de la Ministerul Sănătăţii fiananţare în valoare de 113.000 euro, reprezentând avansul pentru tratament (100.000 de euro) şi 13.000 de euro pentru transport cu ambulanţa aeriană. Valoarea totală a costurilor solicitate de clinica germană este de 200.000 de euro.

După intervenţia chirurgicală care s-a finalizat cu succes, pe data de 19 aprilie, Dumitru Iorga a devenit singurul român care trăieşte cu ajutorul unei inimi artificiale. Din acel moment, viaţa lui depinde 100% de o pompă cardiacă (în termeni medicali), adică de o inimă artficială şi de un minicomputer cu baterii, pe care îl poartă în permanenţă cu el şi care controlează şi indică parametrii de funcţionare ai pompei cardiace.

„Diagnosticul este extrem de grav. Toţi specialiştii i-au dat şanse zero de supravieţuire. Este singurul om din România care poartă o inimă artificială. S-a mai încercat o astfel de intervenţie anul trecut la o tânără, dar organismul nu a tolerat inima artificială", spune Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Vrea să fie student

Dacă în urmă cu aproximativ două luni, Dumitru Iorga, de 20 de ani, nu putea nici măcar să facă cinci, şase paşi, pentru că obosea, acum poate merge singur pe stradă. Ba mai mult, dacă este nevoie poate să şi alerge câţiva metri. Acum nu-i mai este teamă că ar putea muri din cauza efortului fizic, oricât de mic.

image

„Mă simt foarte bine. Sunt foarte bucuros pentru că trăiesc şi că am primit această inimă salvatoare. Mulţumesc tuturor doctorilor şi celor care m-au ajutat să pot trece peste acest moment. Înainte nu puteam merge absolut deloc. Oboseam şi simţeam dureri în piept imediat după ce mă ridicam. Stăteam numai în scaun cu rotile, dar mă împingea altcineva. Eu nu puteam să-l urnesc. Acum pot să şi alerg !", spune cu zâmbetul pe buze Dumitru Iorga.

Cea mai mare dorinţă a sa a devenit aceea de a urma cursurile unei facultăţi. „Îmi doresc să continui studiile. Am terminat liceul cu mari greutăţi din cauza bolii, dar acum vreau să merg mai departe. Vreau să fac Informatica", mai spune omul cu inimă artificială.

Totuşi Dumitru mai are de trecut printr-o încercare:„Pompa, poate fi menţinută în organism maximum doi ani. În acest timp sperăm să-i găsim un donator compatibil", declară Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Cum funcţionează inima artificială

Acest „organ cu baterii" este implantat în cavitatea toracică şi are rolul de a susţine activitatea ventriculului stâng, fiind conectat la aortă. În permanenţă pompează sânge în tot organismul. Inima artificială este conectată printr-un cablu fin la minicomputerul din geantă. Pe ecranul acestui aparat sunt afişaţi parametrii de funcţionare a pompei, debitul de sânge şi starea bateriilor.

„Inima artficială, pompa, poate fi menţinută în organism timp de doi ani. În toată această perioadă sperăm să-i găsim un donator compatibil", declară Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Un astfel de „organ vital electronic" costă aproximativ 70.000 de euro.
„Tot ce trebuie să facă pacientul este să se ferească de infecţii. Riscul este foarte mare. În cazul unei infecţii starea lui de sănătate s-ar deteriora grav", mai afirmă doctorul Boldea.

Tânărul trebuie să aibă în permanenţă la el geanta în care se află computerul şi bateriile „inimii". În plus, el trebuie să aibă grijă ca bateriile să fie încărcate în permanenţă.

„Am opt baterii la aparat. Două sunt în permanenţă la mine. Doar una este folosită acum. Cealaltă baterie este de rezervă. Sunt puse la încărcat noaptea, când dorm. Le pun pe noptieră lângă mine. Nu e greu cu ea mereu după mine. M-am obişnuit. E ca o borsetă", mai spune Dumitru Iorga.

Apel către preşedinţie

Mătuşa lui Dumitru, care a stat mereu lângă el încă din momentul diagnosticării, a ţinut să facă un apel către conducerea ţării, în ceea ce priveşte sistemul sanitar şi medicii din România.


Tot ce îi rămâne de făcut acestui tânăr care a primit o a doua şansă la viaţă este să spere că i se va găsi cât mai repede un donator compatibil. Între timp, cei care vor să-l ajute cu diferite sume de bani pentru cea de-a doua operaţie de transplant de cord şi plămân o pot face în contul RO92INGB0000999902401169.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite