VIDEO/Vezi aici cum a încercat un ucrainean să introducă muniţie de război în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 38 de tone de muniţie de artilerie au fost confiscate la Vama Giurgiuleşti. Marfa plecase din Ucraina şi avea destinaţia Bulgaria, unde urma să fie asamblată. Captura reprezintă o premieră pentru autorităţi.

Transporturile, constând în două autotrenuri care transportau 5.000 bucăţi de componente de muniţie de artilerie, în greutate totală de 38.650 kg au fost descoperite la Vama Galaţi - Giurguleşti.

„Din câte se pare, muniţia era perfectă stare pentru a fi activată. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla cu ea", spune Sorin Niţă, purtător de cuvânt D.R.A.O.V. Galaţi.
Astfel de muniţie este folosită la tunuri de mare calibru şi tancuri şi este deosebit de periculoasă.


„Întrucât pentru tranzitarea acestui tip special de marfă, supus controlului destinaţiei finale, transportatorul nu a putut prezenta licenţa şi autorizaţia necesară eliberată de autoritatea competentă din România, respectiv ANCEX, cele două mijloace de transport au fost indisponibilizate la frontieră până la clarificarea situaţiei privind documentele vamale necesare",
spune Sorin Niţă, purtător de cuvânt al DRAOV Galaţi.


„Moda" bombelor

Muniţia se găseşte nu doar la vamă, ci şi pe câmp. 1.090 de elemente de muniţie respectiv proiectile, grenade de mână, mine, bombe de aviaţie precum şi muniţie de infanterie au fost descoperite la Galaţi în 2010.

Deşi de la terminarea celui de-al doilea război mondial au trecut 66 de ani, există şi pot fi descoperite în cele mai neaşteptate locuri astfel de elemente de muniţie care, după amprenta lăsată asupra lor de trecerea timpului, pot trece în ochii multora ca fiind doar simple bucăţi de metal ruginit.

De multe ori, unii cetăţeni, au găsit şi transportat astfel de muniţii la centrele de colectare a deşeurilor metalice din dorinţa de a câştiga câţiva bănuţi, neştiind sau ignorând pericolul pe care-1 prezintă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite