Un gălăţean se aruncă de pe clădiri în Londra. Află aici de ce! - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru români practicanţi ai sportului extrem parkour au făcut demonstraţii timp de o săptămână pe străzile capitalei engleze

Traffalgar Square, metroul sau Palatul Buckingham, niciun obiectiv important al capitalei imperiului britanic nu a scăpat „nesărit"

Patru traceuri români şi un fotograf profesionist, Mădălina Ene, au făcut luna trecută o excursie în capitala Angliei, făcând salturi mortale sau aruncâdu-se de pe clădiri.


„A fost o experienţă incredibilă, mai ales că Londra este cel de-al doilea oraş ca importanţă din punct de vedere al popularităţii parkourului după Lisses din Franţa", a povestit Florin Mârza, singurul gălăţean participant la această excursie.


Cei patru Cristi Glovaschi, Paul Ţurcanu din Cluj, Alex Juravle din Bucureşti şi bineînţeles Florin Mârza, nu sunt la prima aventură de acest gen, în urmă cu un an având ocazia să viziteze chiar oraşul Lisses în care s-a inventat sportul extrem parkour.


„Acum, la Londra, ne-am văzut şi cu un prieten finlandez, pe care îl cunoscusem anul trecut în Franţa. Parkourul crează legături foarte puternice între practicanţi şi niciodată nu a fost vorba de o competiţie în adevăratul sens al cuvântului. Fiecare învaţă de la ceilalţi, pentru a-şi perfecţiona tehnica", a mai precizat Skypici, numele de traceur al lui Florin Mârza.


Traceurii nu au prea avut ocazia să se plictisească şi nică să se rătăcească pe străzile capitalei britanice, având în vedere că au fost îndrumaţi de un coleg de-al lor din Slatina, stabilit în Londra.


„Ne-am antrenat prin IMAX şi Vauxhall, dar am plecat pentru câteva ore şi în Cambridge. A fost ceva incredibil!", a mai spus Florin Mârza.


Întreaga aventură a fost planificată cu trei luni înainte, băieţii punându-şi bani deoparte, rezervându-şi camerele de hotel şi stabilindu-şi traseul. Întreaga excursie a costat 400 de lei şi 300 de lire de persoană, o nimica toată pentru o săptămână de plimbare şi parkour prin Londra.


„Pe lângă antrenamente, ne-am şi plimbat foarte mult. Din păcate, nu am reuşit să o vedem pe regină decât în varianta artificială, la muzeul figurilor de ceară", a mai spus Skypici.


Mădălina Ene, fotograful oficial al traceurilor, ne-a spus: „Îi cunosc pe aceşti băieţi încă din 1996, iar din 2009, plecăm prin lume odată pe an."

Ce este parkourul


Parkour este o disciplină fizică inspirată de posibilităţile extraordinare, încă necunoscute ale corpului omenesc. Se concentrează pe mişcarea eficientă, neîntreruptă peste, pe sub, în jurul şi chiar prin obstacole (atât naturale, cât şi artificiale).

Mişcările sunt variate: fugă, sărituri, căţărări precum şi tehnici mai complexe. Scopul parkour-ului este ca practicantul să-şi adapteze mişcarea la orice obstacol din calea sa şi să nu ezite.

Unii oameni consideră parkour asemănător cascadoriilor şi tehnicilor din artele marţiale, alţii îl asemuiesc cu dansul.


Parkour este adesea legat de ideea de libertate, în forma abilităţii de a depăşi aspecte din preajma ta care tind să limiteze, de exemplu balustrade, grilaje, rampe, scări sau pereţi, cuprizând libertatea la un nivel non-fizic deasemenea.


Chiar dacă parkour este considerat de mulţi un sport extre în opinia practicaţilori acestuia este şi un stil de viaţă, un mod de exprimare care poate fi individualizat căci fiecare traceur are stilul său, iar ideea de întrecere nu vizează competiţia, ci schimbul de experienţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite