VIDEO/Complexul „Francezi” este lăsat să se prăbuşească.Boschetarii au vandalizat clădirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul "Francezi" este o ruină , Foto: Bogdan Dimofte
Complexul "Francezi" este o ruină , Foto: Bogdan Dimofte

Gălăţenii care locuiesc în vecinătatea complexului se plâng că nu mai suportă mizeria şi mirosul ce provin de la acesta. S-au făcut  nenumărate sesizări către municipalitate prin care locatarii solicită alungarea boschetarilor, igienizarea şi amenajarea spaţiului. Primăria spune că terenul pe care este construit este nesigur, iar o reconsolidare ar însemna un efort financiar mult prea mare.

Focar de infecţie în Ţiglina 1! Abandonat de către autorităţi, fostul complex comercial "Francezi" a devenit „casă” pentru boschetarii din zonă. În jurul acestuia, s-au ridicat  tone de gunoaie „asezonate” cu fecale, moloz, bucăţi de cărămidă, iar  mirosul de urină taie respiraţia trecătorilor.

VEZI AICI VIDEO

Totul a fost devastat în ultimul hal, cărându-se la Remat tot ce se putea valorifica. Au mai rămas doar zidurile îmbâcsite cu mesaje obscene, care te duc parcă cu gândul la un film horror.

Complexul "Francezi" este o ruină, Foto: Bogdan Dimofte

Istorie în paragină

Complexul “Francezi” îşi are propria istorie pe care am aflat-o de la un locatar al unui bloc din vecinătatea acestuia.

VEZI AICI GALERIE FOTO

“Prin anii 80 au venit nişte specialişti francezi să lucreze în Combinatul Sidex. Autorităţile au vrut să-i impresioneze în mod plăcut şi i-au mutat aici, deoarece acest complex era cel mai frumos din oraş. De la aceşti ingineri francezi a venit şi numele. Dar numai numele a rămas din el”, ne-a povestit cu nostalgie Emil Melinte, în vârstă de 70 de ani.

Pe nea’ Nae Georgescu, în vârstă de 60 de ani, l-am întâlnit în părculeţul din faţa complexului în timp ce sorbea dintr-o sticlă cu bere. Ne-a povestit preţ de cinci minute cum arata Complexul „Francezi” în tinereţea sa.

Complexul Francezi este o ruină, Foto: Bogdan Dimofte

 „ Era un fel de orăşel într-un oraş mai mare. Veneau oameni din toate zonele oraşului. Aveam aici grădini şi terase de vară, un centru de pâine,  un aprozar, o croitorie, o frizerie. Nimeni nu s-a gândit vreodată că cel mai frumos complex din Galaţi s-ar putea transforma într-o veritabilă  ruină”, spune bărbatul.

Oamenii spun că au făcut diverse sesizări către Primărie, dar toate au rămas fără răspuns. “S-a ales praful de tot ce era. De şase ani, cerem primarului să monteze un veceu ecologic. Sunt mulţi pensionari care vin şi joacă şah aici în parc şi nu au unde să-şi rezolve necesităţile fiziologice. Nu ne  bagă nimeni în seamă”, s-a plâns Ionel Negru, pensionar. 

Complexul Francezi se scufundă , Foto: Bogdan Dimofte

Teren nesigur

Reprezentanţii administraţiei publice locale spun că terenul pe care este construit Complexul se tasează, iar o reconsolidare ar înseamna un efort financiar destul de consistent.

Totuşi, faptul că terenul este nesigur nu i-a împiedicat pe edili să aprobe autorizaţie de construcţie pentru un hotel care se va ridica chiar lângă fostul complex.

De la viceprimarul Nicuşor Ciumacenco am aflat că spaţiile comerciale au fost vândute către şapte societăţi, însă niciuna nu se sinchiseşte să igienizeze locul.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite