VIDEO/Boboteaza la Galaţi: 12 curajoşi au plonjat în Dunărea îngheţată după crucea sfinţită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Preda cu crucea trofeu  foto Bogdan Adrian Dimofte
Viorel Preda cu crucea trofeu foto Bogdan Adrian Dimofte

Peste 5.000 de gălăţeni s-au strâns ieri după-amiază pe Faleza Dunării, pentru a asista la Slujba de Bobotează.

Programul organizatorilor a fost schimbat de mai multe ori, în cele din urmă Crucea fiind aruncată de pe „Pânzarul Moldovenesc"

În acest an, 12 bărbaţi s-au încumetat să se arunce în apele îngheţate ale Dunării pentru a recupera Crucea. Conform datelor furnizate de AFDJ, la momentul în care a avut loc sfinţirea Dunării la Galaţi, apa avea o temepratură de 2,5 grade Celsius. Până în ultimul moment a fost neclar cum se va desfăşura ceremonia în acesta an, IPS Casian Crăciun luând decizia de a arunca crucea de pe „Pânzarul Moldovenesc", în timp ce curajoşii au sprit chiar de pe mal.


Viorel Preda, cel care a reuşit să ajungă primul la cruce are o poveste de viaţă incredibilă. Din 1995 şi până acum a sărit în apă în fiecare an de Bobotează, pentru a-şi răscumpăra greşelile trecutului, iar anul acesta a fost pentru a treia oară când a reuşit să ducă acasă crucea. „Nu vă uitaţi la mine că sunt aşa de tatuat. Eu de fel sunt foarte religios, chiar dacă am făcut nouă ani de puşcărie", a spus acesta.

Învingătorul are 43 de ani, este căsătorit cu io femeie care a plecat  de câţiva ani în Italia, părinţii i-au murit, iar el trăieşte din salariul de paznic al unei consignaţii. „De fiecare dată când sar simt o mare bucurie în suflet. Nu îmi e frig, vreau doar să câştig. Am reuşit să mai duc crucea acasă în 2001 şi 2003, iar în fiecare an în care am reuşit să fac asta mi-a mers bine"


Un allt veteran, ghinionist în acest an a sărit şi el. Ion Netcu, în vârstă de 59 de ani, participă la Bobotează încă din 1991. „Până acum am câştigat numai de trei ori şi am crucile puse într-un altar pe care mi l-am făcut acasă. Deşi lumea crede că este frig, pot să vă spun că de când sar, nu am răcit nici măcar o singură dată. Dumnezeu îi apără pe cei care sar", a spus omul.

„Dacă oi mai trăi şi la anul când fac 60 de ani, poate o să mă mai arunc încă odată", a continuat el.

Înghesuială la aghiasmă

După ce au asistat cu sufletul la gură la recuperarea crucii din apă, gălăţenii au urcat trepetele până în faţa Bisericii Precista, pentru a lua aghiasmă din butoaiele pregătite încă de dimineaţă. Cu sacoşile pline cu PET-uri, gălăţenii s-au aliniat pentru a lua apă sfinţită pentru toţi cunoscuţii care nu au putut participa la slujbă. Se spune că această agheasmă, denumită şi Agheasma mare aduce belşug şi linişte în gospodărie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite