VIDEO ŞI GALERIE FOTO: Reporterii "Adevărul de Seară" au încercat noua Dacia Duster

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două zile înainte de lansarea oficială, reporterii "Adevărul de Seară" Galaţi au testat ultimul model al constructorului autohton de automobile

Cu numai două zile înainte de lansarea sa oficială pe piaţa românească, reporterii "Adevărul de Seară" Galaţi au reuşit să se plimbe cu cel mai nou model Dacia, SUV-ul Duster.

Galerie foto AICI

Filemele oficiale de prezentare arătau Dusterul ca fiind un SUV capabil să se descurce inclusiv pe cele mai proaste drumuri. Unul dintre dealerii autorizaţi Dacia din Galaţi, a hotărât să demonstreze că filemele apărute pe Internet nu sunt doar nişte producţii Hollywoodiene, ci realitatea pură.

image

Aşa că, în apropierea reprezentanţei Nalba de pe şoseaua de Centură a oraşului a fost creată o adevărată pistă de încercare, unde posibilii clienţi pot încerca, pe pielea lor, calităţile noii maşini.

De altfel, începând din 15 aprilie, publicul larg poate testa Dusterul.

Iată care sunt datele tehnice ale SUV-ului românesc, date preluate din site-ul www.daciaduster.comDacia Duster este prezentata de producator drept un model 4X4 veritabil. Partea sa frontala se distinge prin aripile largi, bandoul cromat al calandrului precum si bara de protectie masiva. Garda la sol supraînaltata, pasajele rotilor bine marcate si elementele de protectie a caroseriei indica înclinatia spre off road a Duster-ului.

image

Caroseria

Cu o lungime de 4,31 m si o latime de 1,82 m, Dacia Duster afiseaza dimensiuni compacte. Gabaritul sau îi permite sa evolueze la fel de bine atât într-un mediu urban cât si în utilizare off-road.


Dacia Duster a fost conceput pentru un rulaj mixt pe toate tipurile de sosele si drumuri. Astfel, Duster va fi disponibil în toate tarile de comercializare în versiunea 4X2 - pentru clienti care doresc un vehicul cu garda mare la sol, cu o pozitie de conducere înalta la volan, dar care nu au o nevoie reala de patru roti motrice în utilizarea cotidiana - si în versiunea 4X4 pentru o utilizare mai larga.

Baza rulanta ranforsata a modelului Dacia Duster este adaptata pentru o utilizare atât în afara drumurilor amenajate cât si pentru o utilizare off-road datorita unei garzi la sol înalte (de peste 200 mm) si a unor unghiuri de trecere importante (30° pentru unghiul de atac si de peste 35° pentru unghiul de degajare).

Dacia Duster are o greutate limitata la 1 180 kg în versiunea 4×2 si la 1 280 kg în versiunea 4×4. Datorita unei comenzi unice si intuitive (de provenienta Nissan) situata în habitaclu, la baza consolei centrale, soferul unei Dacia Duster poate selecta cu usurinta mai multe moduri de tractiune al vehiculului.

Dacia Duster ofera locuri confortabile pentru 5 adulti. Modelul asigura ocupantilor acelasi nivel de spatiu interior ca Dacia Logan berlina. Capacitatea portbagajului modelului Dacia Duster este fara concurenta tinând cont de dimensiunile compacte ale vehiculului. In functie de versiune, portbagajul ofera pâna la 475 dm³ ISO.

In cazul în care bancheta spate este rabatata iar sezutul acesteia este basculat, Dacia Duster ofera un volum de încarcare impresionant care poate depasi 1 600 dm³ ISO (în functie de versiune).

Motorizarile

Dacia Duster va fi disponibil, în versiunile 4X2 si 4X4, cu o motorizare pe benzina - 1.6 16v 110 CP precum si cu doua motoare diesel - 1.5 dCi de 85 CP si 1.5 dCi de 105 CP, prezente deja pe numeroase vehicule din gama Renault.

Cu aceste motoare producatorul sustine ca Duster va afisa un consum redus si un bilant ecologic performant având în vedere ca versiunile diesel dCi emit sub 140 g CO2/km în versiunea 4X2 - beneficiind astfel de semnatura Dacia eco² - si mai putin de 150 g CO2/km în versiunea 4X4.


Siguranta

In planul sigurantei pasive, Dacia Duster beneficiaza, în versiunea de serie, de doua airbag-uri frontale (în functie de piata) si de centuri de siguranta în 3 puncte cu limitator de efort pentru locurile din fata. In functie de versiune sunt disponibile doua airbag-uri laterale cap/torace pentru locurile din fata. Acestea asigura o protectie suplimentara pentru ocupanti în cazul unui soc lateral.

Sistemele de pretensionare pirotehnica pentru locurile din fata (în functie de versiune) îmbogatesc dispozitivul de retinere al Dacia Duster, asigurând o mentinere optima a toracelui si, în caz de soc frontal, limitând deplasarea corpului catre înainte.

Când o vedem pe strada

Dacia Duster va fi lansata în primavara anului 2010 în Europa, în Turcia si în Maghreb (Algeria si Maroc). Modelul va completa gama Dacia, aflata în expansiune pe majoritatea acestor piete. Pe lânga cele trei vehicule de persoane pe care le comercializeaza în prezent - Sandero (cu versiunea Stepway), Logan si Logan MCV, Dacia s-a instalat deja si în segmentul vehiculelor utilitare cu modelele Logan VAN si Logan Pick-Up.

Incepând din iunie 2010, Duster va fi lansat, sub marca Renault, în Ucraina, în Orientul Mijlociu (Israel, Iordania, Siria, Liban), în Egipt si în unele tari din Africa.

Expansiunea Duster va continua în 2011. In Tarile din Golful Persic modelul va fi disponibil sub marca Renault începând din acel an, vehiculele urmând a fi produse de uzina de la Mioveni.

Duster va fi produs si în Brazilia, în uzina de la Curitiba, alaturi de modelele Sandero, Sandero Stepway si Logan. Vehiculele fabricate aici vor fi vândute în Brazilia, în Argentina, în Mexic si în Chile.

Ulterior, Duster va fi industrializat si produs în Rusia, în uzina Avtoframos din Moscova.

Competitorii directi

Desi Dacia nu a anuntat înca preturile pentru gama Duster este de asteptat ca acestea sa fie la un nivel sensibil mai mic decât media SUV-urilor pe care le gasim în ofertele producatorilor consacrati.
Skoda Yeti, un model recent lansat, este oferit în echiparea de baza cu un pret de pornire de la aproximativ 15.000 euro fara TVA.

Un alt model cu care ar putea concura Dacia Duster îl gasim în oferta unui producator coreean. Este vorba despre Hyundai Tucson care este oferit cu un pret de baza de 15.815 euro cu TVA inclus.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite