Utilaje pentru diguri, vândute la fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Buzea, directorul Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, spune că bunurile au fost subevaluate
Viorel Buzea, directorul Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, spune că bunurile au fost subevaluate

Localităţile ameninţate de inundaţii nu vor fi protejate pentru că echipamentele folosite la îndiguiri au fost scoase la mezat. Macarale, buldozere, excavatoare, instalaţii de irigat, ateliere, magazii şi alte clădiri au fost preluate de firma fostului director al SNIF, în contul unei datorii de 177.000 de lei.

Situaţie fără precedent la Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) Galaţi. Împotriva societăţii a fost demarată procedura de executare silită, iar în curând actuala conducere va fi evacuată din sediul instituţiei. Totul a pornit de la o datorie de aproape 177.879 de lei către SC „TCF Dab" SRL din Dăbuleni, societate care a prestat servicii pentru SNIF Galaţi. Între timp, s-au adaugat şi penalităţi de întârziere care depăşesc 800.000 de lei.

Executarea bate sechestrul

Societatea din Dăbuleni şi-a recuperat uşor banii, vânzând creanţa către SC Ultimex Trading SRL Galaţi, firmă care, coincindenţă sau nu, este administrată chiar de către fostul director al SNIF Galaţi, Dan Maţgras. Actuala conducere a socie­tăţii de îmbunătăţiri funciare îl acuză pe fostul director că a încălcat legea cu bună ştiinţă, pentru că bunurile se află doar în administrarea SNIF Galaţi, nu şi în proprietatea acesteia, ele fiind, de fapt, ale statului. „La mijloc sunt interese imobiliare. Gândiţi-vă ce terenuri avem noi. La evaluarea bunurilor pentru scoaterea acestora la licitaţie, toate au fost subevaluate. Se vând magazii şi depozite de 1.575 de metri pătraţi cu doar 66.315 lei", ne-a declarat Viorel Buzea, directorul SNIF Galaţi.

Fostul director neagă acuzaţiile şi susţine că doreşte să folosească utilajele tot pentru îmbunătăţiri funciare. „Nu este adevărat că aş avea vreun interes imobiliar. Creanţa a fost scoasă la vânzare şi societatea mea a cumpărat-o. Ce nu mai poate fi folosit este vândut la fier vechi. Trebuie recuperată o parte din datorie", ne-a precizat Dan Maţgros. Procedura de executare silită a fost demarată, deşi, anterior, asupra bunurilor fusese instituit sechestrul de către ANAF, în contul unor impozite neplătite.

Cine mai face diguri?

Sute de utilaje ale SNIF Galaţi au fost scoase la licitaţie, de la instalaţii de irigat, excavatoare, tractoare, mijloace de transport, macarale, automacarale până la utilaje de atelier fără care societatea nu îşi mai poate desfăşura activitatea. „Noi eram singurii care puteam face îndiguiri. Acum, în caz de inundaţii, nu mai putem interveni, pentru că utilajele noastre sunt vândute la fier vechi", ne-a declarat Viorel Buzea, directorul SNIF Galaţi.

Daniel Tudorache, ­subprefectul judeţului Galaţi, a confirmat că procedura executării silite a SNIF periclitează apărarea împotriva inundaţiilor: „În cazul unor inundaţii, se întruneşte Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă care decide, în funcţie de gravitatea situaţiei, instituţiile care intervin. Acestea pot fi Apele Române şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. SNIF se ocupă de îndiguiri şi este regretabil că s-a ajuns la executarea silită."Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a anunţat ieri depăşirea cotelor principalelor râuri din ţară şi instituirea codului galben de indundaţii, inclusiv pe Dunăre.

"La mijloc sunt interese imobiliare. Gândiţi-vă ce terenuri avem noi."
Viorel Buzea director SNIF Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite