Util/ Cum ne putem apăra de efectele caniculei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii şi copii trebuie să evite ieşirile în aer liber la prânz Foto: Adevărul
Bătrânii şi copii trebuie să evite ieşirile în aer liber la prânz Foto: Adevărul

Medicii pun mare accent pe hidratare şi pe o alimentaţie uşoară pentru a rezista căldurii excesive. Se recomandă consumul lactatelor, legumelor şi fructelor. În privinţa sugarilor, nu trebuie schimbată alimentaţia în perioadele caniculare.

Majoritatea locuitorilor din sud-estul ţării aşteaptă cu sufletul la gură venirea verii. Din cauza temperaturilor excesiv de ridicate vara nu mai este cel mai iubit anotimp. An de an tot mai multe persoane au de suferit din cauza vremii caniculare care ne ştirbeşte din plăcerea concediilor şi a vacanţelor estivale.

Lupta cu canicula

Copiii, tinerii, bătrânii şi bolnavii croni sunt cel mai afectaţi de temperaturile ridicate. Pentru a ne apăra de caniculă, medicii spun că trebuie să bem aproximativ trei litri de apă pe zi şi să consumăm mâncăruri cât mai uşoare şi bogate în vitamine. Un meniu adecvat ar fi următorul:

„Dimineaţa trebuie să consumăm un produs lactat, un produs din carne slabă plus o legumă. Până la prânz nu trebuie uitate fructele. La prânz, masa trebuie să conţină ciorbă ori supă şi la felul doi, carne slabă sau peşte plus garnitura de legume sau salată. Seara, masa trebuie să fie uşoară. Brânzeturi, peşte, orez, paste sau chiar salate. Pe percursul zilei, nu trebuie să lipsească fructele. Eu mizez foarte mult pe lactate, legume şi fructe", spune dr. Magdalena Moroşanu, medic primar diabetolog-nutriţionist.

În ceea ce priveşte timpul petrecut în aer liber, dr. Polinschi, şeful Serviciului de Ambulanţă, ne sfătuieşte la rândul său.

„În perioadele caniculare trebuie evitat efortul fizic, alcoolul şi cafeaua. În soare, capul acoperit trebuie acoperit. Copiii şi persoanele în vârstă trebuie să fie cele mai atente în acest sens", spune dr. Mihai Polinschi.

O atenţie specială în timpul caniculei trebuie acordată nou-născuţilor. Pentru ei, trebuie să se asigure un ambiect cât mai apropiat de cel normal, ferit de căldură, umiditate şi curenţi de aer. Foarte important este să nu se schimbe alimentaţia în această perioadă, deoarece adaptarea organismului este mai dificilă. În acelaşi timp, mamele trebuie să alăpteze pruncii de fiecare dată când aceştea o cer.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite