Pe o stradă din Galaţi se trăieşte ca-n Evul Mediu. Haznaua este în continuare "regina" curţii FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această arteră rutieră nu are canalizare decât pe o cincime din lungimea sa şi nu a fost asfaltată niciodată. Locuitorii din zonă sunt revoltaţi de faptul că autorităţile i-au uitat. Primarul Dumitru Nicolae promite însă că strada va fi modernizată urmând a fi desemnată firma care să realizeze lucrarea.

Situată într-o zonă relativ periferică a oraşului, în care însă traficul rutier este destul de aglomerat, Strada Unirii se prezintă într-un mod care aminteşte de feudalismul timpuriu. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât strada face legătura între arterele principale de circulaţie ale municipiului şi reprezintă una dintre rutele alternative când circulaţia este deviată pe bulevardul George Coşbuc.

Hazna, în secolul XX !

Dacă ajungeţi pe această stradă este bine să vă pregătiţi şi fizic şi psihic, căci nu o să vă vină să credeţi că sunteţi în România anului 2011. Strada nu a văzut niciodată asfalt şi nu are conductă de canalizare decât pe o cincime din lungimea sa. Locatatarii plătesc serviciul de canalizare, însă evacuează apele menajere cu ligheanul, iar atunci când plouă, strada se umple cu noroi.

FOTOGALERIE

CLICK PE COLAJ PENTRU GALERIE FOTO

image

Filip Avasilcăi, în vârstă de 52 de de ani, locuieşte pe strada Unirii, la numărul 95. În 2002, şi-a cumpărat teren şi şi-a construit o casă. În toţi aceşti ani, omul a sperat că autorităţile îi vor canaliza şi asfalta strada. A rămas doar cu speranţa!

„Plătesc aproximativ 1200 de lei/an pentru casă şi teren la Primăria Galaţi, dar degeaba. Nu avem canalizare, iar strada este un dezastru. Sunt racordaţi la ţeava de evacuare a apelor uzate doar locuitorii din porţiunea cuprinsă între străzile Stelei şi Bucovinei. Noi deversăm la hazna. Ne-am săturat. Am înţeles că a câştigat lictaţia o firmă şi că o vor modrrniza. Au trecut zece ani de atunci şi tot nu s-a făcut nimic pe strada noastră", s-a plâns Filip Avasilcăi.

Pentru că asfaltul lipseşte cu desăvârşire, oamenii se plâng că-şi strică maşinile. „Am avut mai multe maşini, pe toate le-am distrus din cauza gropilor. Ultima pe care am stricat-o într-o groapă este o Skoda Octavia. Am vândut-o si mi-am cumpărat una care să reziste la gropi", ne-a mai spus bărbatul.

Şi Violeta David, 28 de ani, vecină cu domnul Filip, se plânge de felul cum arată strada pe care locuieşte.

„Este un dezastru. Am înţeles că este trecută ca şi asfaltată la Primărie. Străzile adiacente sunt asfaltate, însă strada noastră nu. Probabil că mai durează vreo cinci ani până o vor asfalta. Eu mi-am stricat maşina de vreo trei patru ori. Mai grav este că nu pot sta niciodată cu geamul deschis pentru că tot praful intră în casă", ne-a spus tânăra.

Hăţiş birocratic

De pe site-ul Sistemul de Achizii Publice (SEAP) aflăm că modernizarea străzii Unirii a fost scoasă la licitaţie din 15 martie 2011. Valoarea investiţiei este de 7. 327. 968 lei şi face parte din Programul Operaţional regional (POR). Ciudat este că, nici până la această dată, nu a fost desemnat un câştigător.

În schimb, primarul Galaţiului Dumitru Nicolae susţine că strada Unirii va fi asfaltată şi canalizată din banii pe care îi va contracta municipalitatea de la BRD. Conform HCL 121 din 2011, este vorba de acel împrumut de 61 milioane de lei necesar pentru modernizarea a 48 de străzi din oraş.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite