Superbugetarii. Muncesc, pe hârtie, între 16 şi 24 de ore pe zi şi primesc salarii de până la 200.000 lei pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Administraţia publică există persoane care, conform statului de plată, muncesc non-stop de când se trezesc şi până se culcă. Un supersalariat cu două slujbe ar trebui să lucreze zilnic măcar 16 ore dar deşi este imposibil din punct de vedere biologic, salariile duble sunt încasate lunar

În ultimii ani, în rândul angajaţilor a apărut o nouă specie: cea a supersalariaţilor. Altfel spus, a oamenilor care au cel puţin două slujbe, de obicei „la stat". Exemple elocvente în acest sens sunt rectorul Universităţii „Dunărea de Jos"- Viorel Mînzu, şeful Oficiului pentru Registrul Comerţului (ORC) - Răducan Oprea şi Ioan Apostu - judecător la Curtea de Apel Galaţi.

Top salarii bugetare/ Secretarul Consiliului local Galaţi ia un salariu lunar de 7.729 de lei

JURNAL DE CRIZĂ Profesorii navetişti dau jumătate de salariu ca să predea la sat

Mediul universitar, propice

Conform legislaţiei muncii din România un salariat cu contract de muncă trebuie să fie prezent la un program zilnic de minimum opt ore. Prin urmare persoanele care au două slujbe ar trebui să muncească 16 ore, iar cei care au chiar şi trei slujbe, 24 de ore.

„Totul depinde de angajator şi de cerinţele acestuia faţă de proprii salariaţi", ne-a declarat Ionel Petrea, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.

Domeniul în care pot fi întâlniţi cei mai mulţi supersalariaţi este cel academic.

O dovedeşte şi rectorul Viorel Mânzu. Acesta ocupă postul de profesor la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor, este rector al Universităţii „Dunărea de Jos", membru în Consiliul de administraţie al Societăţii de Radiotelecomunicaţi şi realizează şi activităţi de cercetare la facultatea mai sus-amintită. În plus, este şi preşedintele unei filiale de partid parlamentar.

Rectorul universităţii de stat din Galaţi nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza un punct de vedere.

Un alt supersalariat este Răducan Oprea, cel care deţine funcţiile de director al ORC Galaţi şi decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea „Dunărea de Jos". Lucrează în total 16 ore zilnic, pentru care este răsplătit anual cu 200.000 de lei.

EXCLUSIV/ Fostul şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi sunt acuzaţi de acordarea a 12 sporuri ilegale

Curtea de Conturi confirmă: Stimulentele şi sporurile de proiecte europene încasate de directorii din Primăria Galaţi sunt ilegale 

„În mod normal, este imposibil să lucrezi câte 16 ore pe zi de-a lungul unui an. În primul rând psihic nu rezişti la un astfel de program. Apoi fizic ar însemna să nu ai timp liber pe zi decât o oră pentru că un om are nevoie de cel puţin şapte ore de somn", ne-a declarat Monica Neagu, psiholog.

În realitate, supersalariaţii din mediul academic se folosesc de o „şmecherie" pentru a încasa câte două salarii: asistenţii le susţin cursurile.

"Nu există limită în ceea ce priveşte contractele individuale de muncă, pot fi două sau mai multe. Nu există limită de ore. Se vorbeşte de modificarea legislaţiei, dar până acum nu s-a schimbat nimic", ne-a mai explicat Ionel Petrea.

Alţi superbugetari

Alte exemple: Ioan Apostu ( preşedintele Secţiei Contencios a Curţii de Apel şi profesor universitar) şi Teodor Niţă (decan la Facultatea de Arte, actor şi instructor la Centrul Cultural).

În mare, în judeţul Galaţi sunt în jur de 50 de supersalariaţi, oameni care deţin măcar o funcţie importantă în mediul public local.
Marea lor majoritate vin din rândul magistraţilor. O mare parte din judecătorii şi procurorii importanţi au şi catedre universitare la cele două universităţi din Galaţi.

Singurele restricţii sunt în privinţa a două slujbe deţinute în interiorul acelei unităţi.

Mediul privat

În ceea ce priveşte mediul privat, aici cei mai mulţi supersalariaţi vin din domeniul contabil sau juridic. "Sunt contabili şi persoane cu studii juridice care prestează servicii pentru mai multe firme. Au contracte parţiale, de o oră, două pe zi", a mai adăugat Petrea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite