Culmea risipei: Autorităţile gălăţene se apucă să modernizeze un parc peste care se va construi un super-muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul sediu al Muzeului de Artă, care va fi construit în Parcul Rizer, nu a primit încă acceptul finanţatorului, Uniunea Europeană. Această situaţie încurcă planurile Primăriei Galaţi, care în scurt timp va trebui să înceapă lucrările de modernizare a parcului.

Zicala românească adaptată modului „fără cap” în care sunt investiţi banii publici este cât se poate de valabilă în cazul autorităţilor gălăţene. O investiţie a Primăriei ar putea fi compromisă din cauza unui alt proiect extrem de important derulat de către Consiliul Judeţului.

Este vorba despre lucrările de modernizare ale Parcului Rizer, în valoare de 10.441.084,04 lei, lucrări incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, care vor fi afectate de amânarea construirii viitorului Muzeu de Artă Vizuală.

Încă în faza de evaluare

Acesta ar urma să fie amplasat chiar în parc iar dacă va fi construit după reamenajarea acestuia, şantierul îl va distruge, irosindu-se astfel o bună parte din banii investiţi.
 
Firesc ar fi fost ca aceste două lucrări să se realizeze în ordine inversă, dar Consiliul Judeţului nu a reuşit încă să obţină finanţarea pentru proiectul muzeului.

Surse oficiale din cadrul Consiliului ne-au comunicat că viitorul sediu al muzeului mai depinde doar de o semnătură.

„Proiectul este în procedură de evaluare pe Programul Operaţional Comun România-Moldova-Ucraina. Urmează ca o comisie să-şi dea acceptul”, a declarat Daniel Mihălaşcu, purtătorul de cuvânt al CJ.

Această situaţie incertă încurcă planurile Primăriei Galaţi, care în scurt timp va trebui să înceapă lucrările de modernizare în Parcul Rizer.

Conform contractului, va fi refăcut patrimoniul arborescent al parcului şi vor fi plantate flori. Aleile parcului vor fi refăcute, se vor amplasa bănci şi grupuri sanitare ecologice.

 „Sunt nişte încurcături cu Consiliul Judeţului. Ei au în plan să construiască o clădire pentru Muzeul de Artă Vizuală. Eu vreau să modernizez parcul. Vreau să oferim gălăţenilor un mediu atractiv de recreere şi să creştem calitatea acestuia prin realizarea acestor lucrări”, a declarat primarul Dumitru Nicolae în urmă cu câteva săptămâni.

Megaproiectul, gata în 2013

Suprafaţa parcului este de 33.000 metri pătraţi din care doar jumătate va fi ocupată de clădirea Muzeului. Arhitectura viitoarei construcţii va fi una impresionantă. Construcţia nu ar putea fi finalizată mai devreme de 2013.

Subsolul va găzdui un amfiteatru multimedia, iar la parter, etajul întâi şi la cel de-al doilea, pe lângă sălile imense de expunere, vor fi amenajate şi laboratoare de recondiţionat obiecte de artă.

Retrocedare cu cântec!

Actualul sediu al muzeului gălăţean a fost retrocedat Episcopiei "Dunărea de Jos" din Galaţi în urmă cu şase ani, printr-o decizie considerată pe atunci electorală, a Ministerului Culturii. Timp de trei ani, autorităţile au întors pe toate părţile problema necesităţii unui nou sediu.

Abia în vara lui 2008, au decis să transfere o parte din Parcul Rizer în patrimoniul Consiliului Judeţului pentru a se putea construi noul sediu al Muzeului de Artă Contemporană.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite