Un pionier al industriei muzicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Dolea este un deschizător de drumuri în organizarea de spectacole şi concerte în Galaţi, dar şi în profesionalizarea prestaţiilor diverselor trupe care cântă în cluburi.

Întâmplarea a făcut să se nască într-o familie unde muzica este la ea acasă.

Tatăl său, Ionel Dolea, cântă la tot ce înseamnă instrument cu clape. Valentin a făcut primii paşi în muzică la şcoala generală, unde a întâlnit un profesor de muzică care a ştiut ce să îi ceară pentru a-i aprinde pasiunea legată de muzică.

Paradoxul face ca tânărul să schimbe macazul iar liceul să îl termine la Informatică în Tecuci. A fost coleg cu foarte mulţi muzicieni de succes din Galaţi. Este vorba de Nicu Avram (basist la formaţia „Bere Gratis"), George Bântu (compozitor la Teatrul Muzical) sau Vlad Damian (pianist), cunoscut sub numele de scenă Dudu.

Din lumina reflectoarelor, în spatele scenei

În 1999, s-a mutat la Galaţi şi, aproape imediat, a participat la o audiţie după ce a citit un afiş, prin care se căutau membri pentru înfiinţarea unei formaţii.

Şi-a făcut debutul ca chitarist în trupa „Y-Grec", pentru a cânta apoi în formaţia „punct.ro". A schimbat apoi registrul şi a ajuns „clăpar" în trupele „Balcanic" şi „Full Screen".

După doar trei ani de la intrarea în scenă, Valentin a renunţat la cântat pentru a se dedica unei activităţi noi pentru oraşul Galaţi: organizarea de concerte.

Până la intrarea tânărului în branşă, organizarea acestor evenimente se făcea de cine avea cu ce, fără să existe o amprentă profesionistă. Se poate spune că a făcut muncă de pionerat în urbea noastră, în acest domeniu, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Zecile de concerte susţinute în ultimii ani la Galaţi poartă amprenta lui Valentin Dolea, iar în ultimii trei, a colaborat foarte bine cu Nicu Alifantis în toate spectacolele susţinute de artist în urbea noastră sau în oraşele învecinate.

Se câştigă bine, dar nu te îmbogăţeşti"

Valentin nu s-a rezumat la organizarea de spectacole, ci a mers mai departe. Pentru o perioadă, s-a ocupat de vânzarea echipamentelor muzicale performante, a căror valoare se cifrează la sute de mii de euro.

Tot profitul obţinut l-a investit pentru deschiderea unui studio de înregistrări, la care lucrează şi în prezent. Valentin este recunoscut ca unul dintre cei mai buni profesionişti din branşă.

Experienţa mea şi standardele pe care le am sunt cunoscute. Proprietarii de cluburi au ajuns la concluzia că trebuie să ne angajeze. Se câştigă bine, dar nu te îmbogăţeşti. Eu lucrez şi pe partea de promovare a evenimentelor, dar şi pe cea organizatorică", ne-a precizat Valentin.

Important de spus este că, datorită lui, concertele şi spectacolele pe care le puteam urmări doar în alte oraşe mari din ţară, sunt organizate şi la noi. Concertul susţinut de Paula Seling în urmă cu câteva zile este cel mai la îndemână exemplu.

Ce îi place

Îmi place punctualitatea şi determinarea. Îmi place ca oamenii să fie de acţiune, indiferent dacă iau o decizie rea sau nu. În general, îmi plac oamenii nu am avut conflicte cu nimeni.

Ce nu îi place

Indecizia şi cei care îi critică pe alţii şi care aşteaptă să li se întâmple ceva din exterior. Nu îmi place pesimismul. Este vorba de acei oameni cărora le place să dramatizeze atunci când li se întâmplă ceva rău.

Întrebări şi răspunsuri

Ce le spui artiştilor din Galaţi care pleacă pentru că nu au nici un viitor aici?

Nu mai este chiar aşa. Să nu mai plece din Galaţi pentru că pot face bani şi aici. Sigur, artiştii foarte talentaţi pleacă pentru că doresc să se perfecţioneze. Acum cluburile nu îşi mai permit să ne plătească pentru că artiştii au o valoare mare. Reprezentanţii cluburilor mă cunosc şi ştiu că reprezint anumite standarde, pentru că am o relaţie profesională serioasă cu ei.

Ce te vezi făcând în următorii ani?

Lucrurile au evoluat rapid. Înainte formaţiile din Galaţi nu prea aveau de muncă, acum nu le mai ajung zilele. Fac apel la trupe să se apuce de treabă pentru că cerere există. M-am apucat de organizat spectacole şi asta voi face. Nu mă atrage latura de afacerist, dar nu am ce să fac. Se poate câştiga bine din asta, dar nu încă şi la Galaţi.

Profil

Născut: 22 iulie 1980-comuna Iveşti

Studii: Colegiul de Institutori Galaţi

Stare civilă: căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite