Un orb luminează minţile celor din jurul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Oancea are o poveste de viaţă impresionantă care demonstrează că şi un destin necruţător poate fi înfruntat.  Deşi este nevăzător, cunoaşte la perfecţie trei limbi, foloseşte în mod curent computerul. A lucrat 32 de ani ca maseur în medicina sportivă.

Viaţa sa este o continuă luptă cu destinul. A orbit la vârsta de trei ani, din cauza unei meningite care i-a atacat nervul optic. Nu are nicio amintire ca văzător, dar asta nu l-a împiedicat să facă tot ce i-a stat în putinţă pentru a duce o viaţă normală.

În 1977, a absolvit Şcoala specială pentru nevăzători de la Cluj, după care în care în continuare, la Bucureşti, Şcoala postliceală de asistenţi în Balneo-fizioterapie. Din luna august a anului următor, a început să lucreze ca maseur la Medicina sportivă, în fostul Centru de diagnostic şi tratament de pe strada Eroilor.

În cei 32 de ani de carieră ca maseur a pus pe picioare mii de pacienţi. Aceasta este şi cea mai mare mulţumire sufletească a sa : „Un caz special a fost o doamnă cu un accident vascular sever. Era efectiv o legumă. Nu putea să vorbească şi să-şi folosească picioarele. După nenumărate tratamente, femeia a reuşit să se mişte şi să îşi poarte singură de grijă. A fost pentru mine o realizare grozavă. A fost un pariu pe care l-am câştigat”.

Mizează pe alte simţuri

Lipsa vederii nu l-a împiedicat să ducă o viaţă aproape normală. A învăţat să se orienteze singur, folosind la maximum celelalte simţuri. „Noi, nevăzătorii, ne bazăm pe pipăit, auz şi miros. Văzătorii au reprezentare spaţială. Noi trebuie să pipăim din aproape, în aproape. De mare ajutor este şi bastonul”, afirmă interlocutorul nostru. 

De foarte multe ori i s-a întâmplat să se lovească pe stradă sau să cadă într-o groapă. „Am căzut de câteva ori. S-a întâmplat să mă lovesc la cap sau să cad din picioare. Am o mare problemă şi cu panourile publicitare. De fiecare dată când mă duc să cumpăr pâine, mă împiedic de ele. Spre exemplu, în Micro 18, unde locuiesc eu, sunt firme care îşi scot afară panourile pe trotuar. Rareori reuşesc să le evit”, povesteşte Valeriu Oancea.

Poliglot şi operator PC

În ciuda deficienţei de care suferă, citeşte cărţi braille şi cunoaşte trei limbi străine: franceza, engleza şi rusa. Este pasionat şi de limba latină. „Cel mai mult îmi place engleza. De când am calculator, am învăţat foarte bine. De asemenea, am o bibibliotecă virtuală imensă. Îmi place foarte mult să citesc despre medicina energetică”, spune Valeriu.

Nu se consideră diferit faţă de ceilalţi şi aspiră la o viaţă normală. Regretă, totuşi că foarte mulţi văzători au tendinţa să-l privească drept un neajutorat.

 „De pildă, am vrut să trec de la UPC, la RDS şi nu au vrut să accepte să fiu clientul lor, motivând că sunt orb. Am avut astfel de  probleme şi la Casa de Pensii. Cei care văd au tendinţa să-ţi spună «Nu o să poţi niciodată, nu ai cum». Acesta este un lucru foarte greu de suportat”
, mărturiseşte Valeriu Oancea.
În timpul liber vorbeşte pe chat cu nevăzători din ţară şi străinătate, ajutat de un soft care face sinteza vocală a tot ceea ce se scrie cu ajutorul tastaturii. 

Îi învaţă pe alţii să navigheze pe internet 

Valeriu Oancea este membru al Asociaţiei Nevăzătorilor Galaţi, din 1963. De luna viitoare, va face parte dintr-un proiect care vizează îmbunătăţirea accesului la educaţie şi integrare, pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

 „Alături de alte persoane voi încerca să îi ajut pe ceilalţi nevăzători să folosească calculatorul. Totul e să ai voinţă. Mie mi-a luat cam un an să ajung aici”
, spune interlocutorul nostru.

 „Domnul Valeriu Oancea este unul dintre membrii noştri cei mai ambiţioşi. Este o persoană autodidactă şi muncitoare, care a reuşit să-şi  învingă destinul”
, ne-a declarat Ioan Lepădatu, preşedintele Asociaţiei.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite