Ajutor olandez pentru România: echipament sportiv pentru 2000 de copiii a fost donat în şcolile din Galaţi, Brăila şi Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Ruud van de Kerkhof face rost de sponsorizări constând în echipament sportiv pentru a-l dărui micilor fotbalişti din şcoli.  Olandezul este o rudă a fostelor vedete ale fotbalului mondial gemenii Rene şi Willie van Kerkkof care au jucat la finalele Campionatelor  Mondiale din 1974 şi 1978.

Acesta este al treilea an în care Ruud van de Kerkhof (63 de ani) şi soţia sa Daniela, originară din Galaţi, au ajuns în România la data de 8 iunie şi vor pleca pe 28 iunie.

În răstimpul  petrecut la noi în ţară olandezul originar din localitatea Den Holder (aflată în nordul Olandei) a dăruit peste 2.000 de tricouri, şorturi, şepcuţe şi mingi elevilor de la mai multe şcoli gimnaziale din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Buzău.

De ce România?

Dacă la începutul anilor ’90, astfel de iniţiative erau considerate a fi destinate „ajutorării” copiilor săraci din România, acum în viziunea lui Ruud van de Kerkhof au o altă semnificaţie.

 El spune că acţiunea sa este motivată de faptul că, spre deosebire de copiii din Ţările de Jos, cei din România ştiu încă să se bucure de daruri.
 „În urmă cu opt ani am fost prima data în România. Atunci am început să împart câteva mici cadouri copiilor şi am fost foarte impresionat de bucuria lor”
, a explicat Ruud van de Kerkhof.

Este o reacţie tot mai rară la micuţii din ţara sa. „Dacă tinerii din Olanda sunt mofturoşi, cei de aici ştiu să aprecieze astfel de cadouri. Spre exemplul, dacă în Olanda oferi un tricou şi o minge unui copil, nici nu e intereasat de astfel de lucruri. Aici în România nu se întâmplă aşa ceva”, a declarat van Kerkhof.

Lucrurile pe care le împarte în România provin din sponsorizări. „Acasă, tot anul dau telefoane în toata ţara, la cluburi, să întreb dacă au echipament pe care să-l duc în România. Soţia mea spune că această pasiune a mea  a de-a dreptul obsesivă”, glumeşte Ruud.

Ca să fie sigur

Dacă în primii ani trimitea echipamentul direct unor prieteni care se angajau să-l împartă copiilor, după câteva experienţe neplăcute, Ruud vine el însuşi în România pentru a fi sigur că donaţiile ajung la copii.

„Nu mai am încredere. O mare parte din echipamentul pe care îl trimiteam în România nu ajungea la copii, ci era păstrat de persoane mai puţin corecte”, a declarat olandezul. De altfel,  anul acesta, iniţiativa sa a fost sprijinită şi de antrenorul de atletism Sorin Grecu, care l-a ajutat să selecteze şcolile şi cluburile beneficiare ale echipamentului.

„De multe ori, după astfel de episioade, îmi vine să spun la naiba cu totul, hai să mergem acasă. Dar apoi, după câteva minute, mă liniştesc şi îmi dau seamă că micuţii pentru care o fac nu au nicio vină şi asta îmi dă puterea să continui ”,  mai spune Ruud van de Kerkhof

Rudă cu Rene van Kerkhof

Ruud van de Kerkhof este un fost fotbalist, la nivel amator, care s-a retras la vârsta de 32 de ani. Apoi s-a apucat de antrenorat, activitate din care s-a retras în 2008, la vârsta de 60 de ani.
De altfel Ruud este şi un văr mai îndepărtat al celebrilor fotbalişti, fraţi gemeni, din anii ’70 ai naţionalei „Portocalei mecanice”, Rene şi Willie van Kerkhof.

Patru judeţe cutreierate

Pentru că soţia sa este din Galaţi, copii gălăţeni au primit cele mai multe cadouri din partea olnadezului. Printre elevii care au primit tricouri sunt şi cei de la Clubul Sportiv Şcolar Galaţi, Şcola Mehedinţi, Centrul de Plasament nr 2 „Emil Gârleanu”, Liceul Sportiv, şcolile din localităţile Schela şi Braniştea.

Şi câteva şcoli şi cluburi sportive din Brăila, Vrancea şi Buzău, au făcut cunoştinţă cu sufletul mare al olandezului. Câteva mii de euro bune ar fi valoarea cadourilor aduse de olandez numai  în acest an. De altfel un singur tricou costă 45 de euro.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite