Un gălăţean este judecat în SUA pentru fraudarea a opt bănci şi a site-ului eBay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagubele provocate unor bănci americane se ridică la 150.000 de dolari
Pagubele provocate unor bănci americane se ridică la 150.000 de dolari

Cornel Ionut Toniţa, în vârstă de 28 de ani din Galaţi, a pledat vinovat, joi, în faţa unui tribunal din Connecticut şi riscă să fie condamnat la cinci ani de închisoare, în aprilie, când este anunţat verdictul judecătorilor. Acesta a recunoscut că a participat la o operaţiune de phishing care a a avut ţintă fraudarea unor clienţi ai unor bănci sau ai site-ului eBay.

Toniţa a pledat vinovat doar la acuzaţia de participare la constituirea unui grup implicat în fraudarea prin metode tip spam, potrivit Departamentului de Justiţie din Statele Unite ale Americii, citat de pcworld.com.

Gălăţeanul a fost arestat în luna iulie a anului trecut în Croaţia şi extrădat în SUA. Pagubele provocate clienţilor PayPal şi băncilor Citibank, JP Morgan Chase, Capital One, Comerica Bank, LaSalle Bank, US Bank, Wells Fargo şi People's Bank se ridică la 150.000 de dolari.


Alţi doi gălăţeani făceau parte din reţea

Învinuiţi în acest caz au mai fost alte 37 de persoane, majoritatea români. Printre ei, alţi doi gălăţeni, Radu Mihai Dobrică şi Cristian Năvodaru.

Tonita a recunoscut că a folosit un soft prin care strângea adrese de e-mail către care se trimiteau apoi spam (mesaje electronice nesolicitate, în general cu caracter comercial) prin care utilizatorii erau ademeniti să intre pe site-uri web false.

Printre altele acesta a fost acuzat ca ar fi trimis către un alt participant la fraudă un document cu 9.811 adrese de e-mail.

Potrivit acuzaţiilor, membrii din România ai reţelei au obţinut mii de numere de cont ale unor carduri de credit şi debit şi informaţiile personale adiacente prin "phishing", cu mai mult de 1,3 milioane de e-mailuri spam trimise în cadrul unui singur atac "phishing".

Odata direcţionate spre o locaţie de Internet falsă, victimele erau apoi redirecţionate spre alte site-uri, pentru a-şi da datele de acces şi informaţiile personale.

O altă metodă era includerea în mail a unui ataşament. Dacă destinatarul accesa acel document, în calculatorul său se instala automat un program de tip "spyware", care citea informaţii confidenţiale trimise terţilor, de regulă cele financiare.

Odată colectate înformaţiile, românii le trimiteau către grupul partener localizat în SUA, prin mesaje "chat".

Cei de pe teritoriul Statelor Unite foloseau dispozitive de codificare pentru a înregistra informaţiile obţinute fraudulos pe benzile magnetice ale cardurilor false, clone ale celor reale. Apoi trimiteau premergători pentru a testa cardurile false prin verificarea soldurilor de cont sau extragerea de mici sume de bani de la bancomat.

Cardurile care erau testate cu succes, erau folosite pentru extragerea de bani de la bancomate sau la ghişeele unde ştiau că au cele mai mari limite de retragere. Un procent al veniturilor era apoi transferat electronic românilor care făcuseră rost de informaţiile necesare falsificării cardurilor.

Reţeaua din care făceau parte Toniţa şi ceilalţi doi gălăţeni se extindea din SUA, spre Canada, România, Pakistan şi Portugalia, locaţii în care au fost depistaţi membrii reţelei. În urma acestei operaţiuni au mai fost arestaţi cetăţeni americani, vietnamezi, pakistanezi şi mexicani.

Un craiovean este deja condamnat


Un al român implicat în aceste fraude, Ovidiu-Ionut Nicola-Roman din Craiova, a fost deja condamnat la închisoare in SUA pentru phishing, în luna martie a anului trecut, acesta având de ispăşit o pedeapsă de mai mult de patru ani de inchisoare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite