Un adventist susţine că a fost persecutat religios într-o unitate militară din Galaţi şi cere despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Halmi-Szabo Ştefan, membru al cultului Martorii lui Iehova sau Adventişti de Ziua a Şaptea, a fost condamnat pe 19 august 1970 de către Tribunalul Militar Iaşi la patru ani de închisoare pentru insubordonare. La înrolare el le-a spus superiorilor că nu va depune jurământul, nu va primi arma în dotare şi nu va participa la programele de instrucţie în zilele de sâmbătă.

Practica neunitară a instanţelor a mai făcut o victimă. Mai nou, judecătorii apreciază că o persoana închisă de regimul comunist pentru ca era de o altă confesiune decât cea ortodoxă nu înseamnă că a fost persecutată.

Cel mai mult au de suferit membrii cultului Martorii lui Iehova sau Adventişti de Ziua a Şaptea, cărora li se refuză despăgubirile în justiţie cerute pentru că statul comunist român i-a persecutat din cauza credinţei pe care o aveau.

Ştefan Halmi-Szabo este un asemenea caz. Barbatul a fost condamnat pe 19 august 1970 de către Tribunalul Militar Iaşi la patru ani de închisoare pentru insubordonare.

Membru al cultului Adventistilor de Ziua a Şaptea, acesta a fost încorporat în armata pe 30 septembrie 1969 de Centrul Militar JudeŢean Cluj şi a fost repartizat apoi la Unitatea Militară 01755 Galaţi.

Chiar din momentul înrolării Ştefan Halmi-Szabo le-a spus superiorilor că nu va depune jurământ, nu va primi arma în dotare şi nu va participa la programele de instrucţie în zilele de sâmbătă.

La depunerea jurământului, barbatul a rostit doar o parte din text pe motiv ca restul contravine perceptelor sale religioase.

În ciuda acestui fapt, Ştefan Halmi-Szabo a continuat să îşi efectueze stagiul militar întrucât comandanţii săi au sperat că îl vor putea convinge să se supună principiilor comuniste.

Până la urmă, Ştefan Halmi-Szabo a sfârşit prin a fi trimis în judecată, iar în faţa judecătorilor a declarat că nu îşi va abandona confesiunea.

A ispăşit trei ani şi doua luni de închisoare, iar apoi a fost eliberat şi lăsat să îşi continue viaţa, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

După apariţia legii 221/2009, care obliga statul român să ofere despăgubiri foştilor deţinuti politici, Ştefan Halmi-Szabo a cerut în justiţie daune de 90.000 de euro.

Tribunalul Cluj a încuviinţat cererea într-o primă fază, obligând statul român să-i plăteasca clujeanului despăgubiri de 40.000 de euro.

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit în 2010 ca în cazul condamnărilor de insubordonare din motive religioase să nu se mai acorde despăgubiri de niciun fel.

Decizia instanţei supreme a influenţat decisiv soluţia în cazul lui Ştefan Halmi-Szabo.

Curtea de Apel Cluj a desfiinţat hotărârea Tribunalului, bărbatul mai având o ultimă şansă să obţină despăgubiri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite