Se-ntâmplă în România/ Un actor locuieşte de 15 ani în subsolul teatrului de păpuşi din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu are casă, iar salariul de-abia îi ajunge pentru mâncare, păpuşarul Aurelian Iorga este locatar permanent la  „Gulliver”. Mai mult decât atât, păpuşarul se teme că ar putea ajunge în stradă, deoarece imobilul în care îşi desfăşoară activitatea teatrul a fost retrocedat.

Actorul Aurelian Iorga a venit în Galaţi în 1995, imediat după ce a terminat Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, specializarea actorie-regie teatru de păpuşi. A ales să vină la Teatru Gulliver din Galaţi, pentru că i s-a promis de conducerea teatrului şi autorităţi o locuinţă de serviciu.

A făcut cereri peste cereri

De atunci a făcut zeci de demersuri la Primărie pentru obţinerea unei locuinţe. Nici după 15 ani autorităţile nu au mişcat un deget în acest sens.

Şi la ora actuală, păpuşarul de la Guliver îşi duce traiul de zi cu zi într-o cabină, cu o suprafaţă de 3/3,5 metri, care arată exact ca toate celălalte unde actorii se schimbă şi se machiază.

Oglinzile au fost acoperite de sute de costume, păpuşi, marionatete şi teancuri de hârtii şi documente.

La început i s-a părut inedit să locuiască în subsolul teatrului. Cu timpul lipsa spaţiului a început să-l afecteze. Timp de 15 ani actorul nu a beneficiat de condiţii de trai civilizate, cum ar fi o baie proprie sau o bucătărie unde să-şi gătească.

„A locui într-un teatru este aproape de schizofrenie. Ştiu tot ce se întâmplă, toate repetiţiile, toate spectacolele, toate certurile dintre regizori actori. Am ajuns să îi cunosc pe toţi după voce. La început mi s-a părut fascinant, dar cu timpul ajungi să nu mai poţi face diferenţa dintre realitate şi ficţiune”
, ne-a mărturisit Aurelian.

Actorul susţine că în urmă cu câţiva ani, după multe audienţe, preşedintele CJ, Răsvan Angheluţă i-a dat o locuinţă de serviciu. Această hârtie nu a ajuns însă la el, iar conducerea teatrului a decis să fie repartizată altui angajat.

„Eu aveam dreptul să cer această casă deoarece la data angajării eram singurul cu studii de profil, iar legea locală stipula că obţin locuinţe de serviciu cei care cu studii superioare.

A fost o şedinţă la teatru în care s-a stabilit că această locuinţă trebuie dată altui angajat. Nu a fost deloc plăcut. Salariul de actor este insuficient pentru a suporta chiriile actuale, sau cumpărarea prin bancă a unei locuinţe”, povesteşte păpuşarul.

Mai mult, din cauza faptului că nu are o locuinţă de 15 ani, Aurelian nu are nici măcar o adresă valabilă.

„Întâmpin mereu probleme la medic. Nu-mi pot face abonament la tefefonul mobil pentru că nu am o adresă valabilă. Şi cu internetul am avut aceleaşi probleme. Am norocul că oamenii mă cunosc şi înţeleg situaţia mea”.

Contactat telefonic de reporterii „Adevărul de Seară” directorul Teatrului Gulliver, Stelian Stancu, ne-a declarat că încearcă să-l ajute pe Aurelian Iorga aşa cum poate.
 
„Nu-şi permite să stea cu chirie deoarece salariul este mic (N.R: circa 1.000 de lei pe lună). A cerut acum 13 ani locuinţă, dar atunci erau alte condiţii. Am făcut şi solicitări la Primărie. Tot timpul ni s-a spus că nu sunt locuinţe libere”, spune directorul.  

„Teatrul Gulliver are două locuinţe de serviciu date de Consiliul Judeţului. Iniţial locuinţele au fost date temporar unor angajaţi ai teatrului. Între timp legea s-a schimbat şi ei au avut posibilitatea să încheie contract cu CJ.

Eu nu mai am nicio autoritate în privinţa celor două locuinţe de serviciu. Dacă ne vom muta în alt sediu, se va muta şi domnul Iorga cu noi”, a spus Stelian Stancu.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco: "Nu-l vom lăsa în stradă"

„Deocamdată, nu dispunem de niciun spaţiu la dispoziţie. Primăria are foarte puţine locuinţe de serviciu. Vom analiza situaţia şi vom găsi o soluţie. Cert e că nu-l vom lăsa în stradă”, ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Clădirea teatrului de păpuşi, retrocedată

Imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Teatrului de Păpuşi „Gulliver” a fost revendicat şi urmează a fi predat proprietarului de drept. Clădirea a fost revendicată de Margarit Pavelescu, un moştenitor testamentar unic.

Conform actelor existente, imobilul a aparţinut Mariei şi Alecu Dimitriu şi a fost construit în 1889 de cei doi proprietari. În 1959, fostul regim a înfiinţat Teatrul de Păpuşi, în amintita clădire.

Din lipsă de spaţii, autorităţile locale doresc să menţină teatrul „Gulliver” şi să-l despăgubească pe proprietar cu o sumă de bani. În prezent, municipalitatea plăteşte o chirie lunară de aproximativ 10.000 de lei.  

Vox:  „A locui într-un teatru este aproape de schizofrenie. Cu  timpul ajungi să nu mai suporţi”, Aurelian Iorga, actor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite