Ultimul meşter olar din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Mocanu duce tradiţia olăritului mai departe
Marcel Mocanu duce tradiţia olăritului mai departe

Stăpân al lutului, Marcel Mocanu păstrează cu sfinţenie o meserie veche de milenii şi îi învaţă şi pe alţii tainele olăritului


A moştenit dragostea pentru olărit de la strămoşii săi, meşteri iscusiţi. La vârsta de 15 ani a fost luat în atelier de către tatăl său care l-a învăţat toate secretele modelării lutului. Deoarece pe timpul regimului comunist, nu aveai voie să fii liber profesionist, s-a angajat la combinatul siderurgic, Sidex cum se numea pe atunci. 

„Sincer, la început, mie nu prea mi-a plăcut să fac olărit. Iniţial, am refuzat, apoi am învăţat după trei luni. Bunicii au lucrat în olărit. Şase dintre copiii lor au fost olari. Acum am rămas singurul care duce mai departe tradiţia. Sper că mă vor moşteni copiii şi vor continua să lucreze ceea ce la rândul meu i-am învăţat”, ne-a spus Marcel Mocanu.

Are fraţi, dar de niciunul nu s-a legat de această meserie. „Trebuie să ai multă răbdare şi talent. Fără astea două nu se poate face nimic. E o meserie frumoasă, dar îţi trebuie multă dăruire”, adaugă meşterul.

După ce a ieşit la pensie, a început să ocupe doar de olărit. Şi-a construit o casă în comuna gălăţeană Braniştea. Acolo are un atelier şi un cuptor de pământ de mai mare frumuseţea, cu care se poate mândri. Împreună cu soţia sa, Maria, s-a apucat serios de muncă şi a reuşit, în scurt timp, să modeleze lutul ca nimeni altul, dându-i formă şi culoare aşa cum făceau strămoşii săi.

Vestea că, în Braniştea, trăieşte un olar cu mâini de aur s-a răspândit foarte repede. A început să fie invitat la târguri tradiţionale, fiind apreciat, atât în ţară, cât şi peste hotare. „Am peste 60 de târguri pe an şi mă duc la toate. Nu refuz nicio invitaţie. Mă bucur că îmi este apreciată munca. Am rămas singurul olar din sud-estul Moldovei. Toţi s-au dus”, ne povesteşte meşterul.

Este singurul din ţară care face oale de sarmale legate: „Ardem oala de două ori, o îngrădim cu sârmă pentru a rezista mult timp. Vasele sunt arse de două ori, iar culorile folosite sunt naturale. Ele se prepară din pământ roşu, negru sau albastru”

Criza nu a afectat olăritul

De-a lungul timpului, a făcut zeci de mii de obiecte de lut, de la ulcioare, căni, străchini, oale pentru ţinut laptele, oale pentru sărmăluţe. Nu le mai ştie numărul. Consideră că, fără dragoste, nu se poate face nimic, iar banii şi faima nu contează în ecuaţia asta.

„Criza nu ne-a afectat. Noi trăim din asta, dar nu ne-am pus niciodată baza doar în profit. În primul rând este pasiune şi dragostea de a duce mai departe ceea ce am învăţat de la strămoşii noştri. Dacă cineva îşi doreşte foarte mult un vas, îl dau cu plăcere şi gratis”, spune soţia meşterului, doamna Maria.

În fiecare an, olarul găzduieşte, în atelierul său, elevi de la Şcoala din sat, pe care îi învaţă tainele olăritului. „Am avut mulţi copii care au venit la mine în atelier. O parte dintre ei au ajuns să studieze la Liceul de Artă. Spre exemplu, am avut un băiat foarte bun care a ajuns în America şi predă ceramica acolo”, ne-a mărturisit cu mândrie olarul. În prezent, meşterul Mocanu lucrează cu aproape toate muzeele din ţară, precum Sibiu, Iaşi, Vâlcea, Bucureşti, Horezu, Bacău. 

Sărmăluţele în vas de lut, cele mai gustoase

Soţia olarului ne-a dezvăluit că, indiferent dacă sunt pe post sau nu, sărmăluţele au un gust incredibil de bun dacă sunt gătite în vasul de lut după o reţetă din bătrâni. Înainte de utilizare, vasul de lut se lasă cufundat în apă, o jumătate de oră.

Ingrediente: un kg ceapă albă, 350 gr orez, patru morcovi, o legătură de patrunjel, una de mărar, două linguri bulion, o căniţă suc de roşii, o linguriţă de oregano, o linguriţă  busuioc,  o jumătate de linguriţă cimbru, un vârf de cuţit de piper alb, o lingură cu vârf de condiment tip vegeta, două-trei foi de dafin, patru-cinci boabe de piper negru, o caniţă vin alb, o cană de ulei, o varză mare murată. „Nu se compară o mâncare făcută într-un vas de pământ. Are o fragezime şi un gust deosebit”, ne-a divulgat gospodina.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite