UTIL/Iată ce impozite şi taxe cresc din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii au votat organigrama Primăriei; Foto: Bogdan Dimofte
Consilierii au votat organigrama Primăriei; Foto: Bogdan Dimofte

Taxa de habitat creşte de la 47 la 50 de lei, iar pentru eliberarea de urgenţă a autorizaţiei de construire se plătesc taxe speciale. Proiectul de hotărâre prin care se stabilesc birurile pe anul 2011 se află deja în dezbatere publică pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi.

Conform proiectului prin care se stabilesc taxele şi impozitele locale, taxa de habitat se majorează de la 47 de lei la 50 de lei de persoană pe an. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2011, municipalitatea instituie taxele speciale pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de urbanism sau a altor autorizaţii de către instituţia arhitect-şef.

Taxe speciale

Astfel, pentru eliberarea certificatului de urbanism în cinci zile se plăteşte o taxă de 100 de lei, iar pentru obţinerea în termen de 10 zile a certificatului de urbanism în scopul construirii sau demolării unui imobil se plăteşte o taxă de 200 de lei.

În ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiei de construire pentru investiţii de până la un milion lei, se va plăti 1.000 de lei, plus 10% din cuantumul taxei de autorizare. Pentru eliberarea în termen de cinci zile a certificatului de nomenclatură stradală şi adresă, persoanele fizice vor trebui să achite 15 lei, iar persoanele juridice - 50 de lei.

Impozitul pentru nave de sport şi agrement se va stabili în funcţie de lungimea navelor, după un algitm destul de complicat. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu masa totală egală sau mai mare de 12 tone, valorile aplicabile în 2011 vor fi în funcţie de rata de schimb între euro şi un leu în vigoare.

Vestea bună este că celălalte taxe şi impozite rămân la nivelul practicat în anul 2010. Astfel, se vor menţine la nivelul actual taxele speciale pentru finanţarea activităţii de ecarisaj, pentru staţiile fixe pentru telefonie mobilă, pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatelor de atestare fiscală şi a fişelor pentru înmatricularea mijloacelor de transport, şi pentru folosirea mijloacelor de publicitate, precum şi impozitul pe spectacole.

Facilităţi pentru bun-platnici

Se vor acorda în continuare bonificaţiile de 10% pentru persoanele fizice care achită integral, la primul termen de plată, impozitul pe teren, impozitul pe clădiri sau impozitul pe mijloacele de transport.

Persoanelor fizice care execută lucrări de reparaţii la imobile, reparaţii de acoperişuri, termoizolarea conductelor din subsol, reparaţii şi înlocuire de trotuare, vor fi, de asemenea, scutite de la plata impozitului pe clădiri.

CIFRĂ

50 de lei pe locuitor. Acesta este noul cuantum al taxei de habitat (pentru salubritate).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite