UPDATE/ Nava militară destinată Marinei Olandeze a fost lansată la apă în Şantierul Naval „Damen” de la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la lansarea navei "Friesland", Foto: Bogdan Dimofte
Imagine de la lansarea navei "Friesland", Foto: Bogdan Dimofte

Operaţiunile de lansare a vasului militar în Dunăre s-au desfăşurat fără niciun fel de probleme. O parte din dotări şi din armament vor fi montate pe nava denumită „Friesland" abia în Olanda, pentru a se păstra secretul militar.

"Friesland" face parte dintr-o comandă de patru ambarcaţiuni militare comandate către „Damen" de Marina Olandeză.

„Până în acest moment au fost realizate două nave, în şantierul din Olanda ale Damen. Acesta este prima navă realizată la Galaţi, iar la anul vom mai realiza încă o navă din această comandă", a declarat Flemming Sorensen, directorul general al Şantierului Naval „Damen".

Şeful şantierului de la Galaţi a recunoscut că platforma navală supravieţuieşte în primul rând din comenzile de nave militare şi din vasele destinate servicilor de tip „Pază de Coastă".

„Cam 50 la sută din activitatea noastră este reprezentată de astfel de comenzi. Restul este reprezentat de nave de mici dimensiuni, remorchere, barje sau ambarcaţiuni speciale", a explicat directorul general.

Dacă până acum la Galaţi se realizau vase pentru serviciile de frontieră sau nave militare de asistenţă, „Friesland" reprezintă practic debutul Şantierului Naval „Damen" în lumea constructorilor de nave militare, care se pot implica activ în astfel de operaţiuni.

„O parte din armamentul de la bord va fi amplasat în Olanda. Valoara contractului nu poate fi precizată, pentru că mai sunt de realizat unele operaţiuni şi din acest motiv nu se poate aprecia valoarea sa", a mai explicat Flemming Sorensen.

La ceremoniile de lansare a navei au participat reprezentanţi ai Marinei Olandeze, cât şi ambasadorul Regatului Olandei în Rpmânia, Tanya van Gool.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite