Galaţi: UPDATE Mecanicul rapidului deraiat la Berheci susţine că a fost orbit de lumina soarelui (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: UPDATE Mecanicul rapidului deraiat la Berheci susţine că a fost orbit de lumina soarelui (GALERIE FOTO)
Galaţi: UPDATE Mecanicul rapidului deraiat la Berheci susţine că a fost orbit de lumina soarelui (GALERIE FOTO)

Mecanicul trenului care în această după-amiază a sărit de pe şine la nici un kilometru de la ieşirea din gara Berheci este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu Citiţi detalii exclusive despre acest caz în "Adevărul" de marţi! Citiţi şi Galaţi: Exclusiv: Catastrofa feroviară de la Berheci a fost evitată în ultima secundă (SONDAJ)

Din primele declaraţii pe care Florin Mustaţă, mecanicul Rapidului 661care circula pe ruta Bucureşti – Iaşi, le-a dat în faţa anchetatorilor, reiese că acesta nu ar fi observat la timp culoarea roşie care semnala schimbarea macazului. A mai mers încă circa 40 de metri până când i s-a comunicat că depăşise limita şi că sistemul automat care acţionează macazul urma să intre în funcţiune.

„Mecanicul a declarat că a fost orbit de lumina soarelui şi că nu a observat indicatorul cu lumina roşie. I s-a transmis că la circa 350 de metri de trenul rapid se afla trenul personal 6314 de pe ruta Iaşi-Tecuci. Pentru a-şi disimula greşeala, a încercat să dea cu spatele, dar între timp macazul s-a schimbat automat iar boghiul al doilea de la vagonul cu numărul trei s-a desprins. Astfel a rezultat deplasarea vagonului de pe şine. Este clar o eroare umană, o neglijenţă” a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia.


În rapidul deraiat la Berheci se aflau 437 de călători, dintre care 63 în vagonul al treilea. Potrivit şefului Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Galaţi, cms-şef Petrică Hahui, aceştia au fost coborâţi din tren, câteva femei în vârstă fiind scoase din tren şi cărate pe braţe de poliţişti.

O parte au ales să-şi continue drumul cu maşini de ocazie, în timp ce majoritatea a fost preluată de două trenuri, venite de la Mangalia respectiv de la Bucureşti, şi care aveau ca destinaţie Iaşiul.
Oamenii, care s-au ales doar cu o sperietură, au plecat din Berheci după circa două ore şi jumătate.

O anchetă paralelă cu cea a poliţiei, care îl cercetează pe mecanicul Florin Mustaţă pentru neglijenţă în serviciu, este derulată şi de Inspecţia Muncii.

„Noi facem acum primele constatări şi, având în vedere specificul accidentului şi faptul că este vorba de siguranţa pe căile ferate, vom continua cercetările împreună cu colegii de la Iaşi, care au deopotrivă competenţa în acest caz” a precizat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite