Galaţi: Greva judecătorilor blochează banii de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Greva judecătorilor blochează banii de la UE
Galaţi: Greva judecătorilor blochează banii de la UE

Mâine ar fi trebuit să înceapă depunerea dosarelor, dar autorităţile au anunţat că operaţiunea se amână pe termen nelimitat Greva magistraţilor a blocat, practic, fluxul de documente necesare la dosarele de finanţare

Mâine ar fi trebuit să înceapă, la Galaţi, o nouă sesiune de depunere de proiecte pentru finanţări nerambursabile de la Uniunea Europeană (UE). Din păcate, însă, greva judecătorilor a dus la amânarea sesiunii.

Potrivit calendarului negociat de România cu Comisia Europeană, luni, 21 septembrie, ar fi trebuit se dea startul unei noi sesiuni de depunere de proiecte cu finanţare nerambursabilă de la UE. Sesiunea urma să se încheie pe 30 octombrie, iar solicitanţii (din agricultură, industrie alimentară şi silvicultură) aveau la dispoziţie 75 de milioane de euro.

Spunem „aveau” deoarece vineri seară Ministerul Agriculturii a dat un comunicat prin care anunţă că programul e amânat până la o dată nespecificată.

Grevă cu efecte nebănuite

Motivul amânării este inedit. Oficialii explică, sec, că totul porneşte de la greva judecătorilor, care a blocat procurarea unor documente necesare dosarelor de finanţare.

Ca urmare, unii dintre solicitanţi au notificat oficiile judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală că le este imposibil să depună proiectele la timp. Iar cum la punctaje egale dosarele sunt departajate în funcţie de ordinea depunerii, s-a decis amânarea sesiunii.

Trist e că amânarea rezolvă o problemă, dar creează alta. Solicitanţii care aveau proiectele gata şi urmau să le depună în prima zi a sesiunii vor fi nevoiţi să refacă unele acte. Motivul? O parte dintre avize expiră în 7-15 zile, iar dacă întârzierea depăşeşte această perioadă, atunci trebuie cerute alte aprobări. Bani, cozi, nervi.

Mă deranjează foarte mult amânarea. Eu am dosarul complet şi voi avea de alergat apoi să refac o parte dintre acte. Asta mă costă şi aş fi curios cine mă despăgubeşte”, spune Petrică Radu, un fermier gălăţean care intenţionează să-şi facă o linie de prelucrare a legumelor.

Vor fi puşi la plată judecătorii?

Autorităţile locale ezită să spună dacă va fi cineva tras la răspundere pentru întârzierea care poate da peste cap fondurile europene.

Este prematur să vorbim acum despre despăgubiri. Vom şti mai multe peste câteva zile, când va fi clar cât durează întârzierea”, ne-a spus Vasile Berlea, director coordonator adjunct pentru dezvoltare rurală la Direcţia Agricolă Galaţi.

Una peste alta, se pare că „mingea” se află în terenul judecătorilor. Oricum ar fi, cineva va trebui să plătească, pentru că nerespectarea termenelor negociate cu UE poate provoca pierderea celor 75 de milioane de euro alocate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite