Tudor Buciumanu dirijează singura trupă de gospell din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Buciumanu şi trupa „Divertisment” în timpul unui recital
Tudor Buciumanu şi trupa „Divertisment” în timpul unui recital

De trei ani îi învaţă teoria muzicală pe elevii Liceului de Artă. În 2009 a format corul „Divertisment”, premiat la Olimpiada de Muzică din Moldova. Îi place muzica şi doreşte să-i înveţe şi pe alţii ceea ce ştie. Tudor Buciumanu este profesor la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, iar de trei ani îi învaţă i-a învăţat pe adolescenţi teoria muzicală. 

Tânărul povesteşte că de mic a fost îndrăgostit de muzică motiv pentru care încă din clasa I a urmat cursurile unei şcoli de profil.

„În clasa I, am intrat la fosta Şcoală de muzică nr. 21 (Liceul de Artă, nr.). Admiterea s-a făcut pe baza unui concurs, în care se stabileau aptitudinile. Eu am fost admis la catedra de pian”, spune Tudor Buciumanu.

Însă cu trecerea timpului, tânărul şi-a dat seama că aptitudinile sale erau altele motiv pentru care din clasa a opta s-a înscris la secţia „terorie muzicală”, din cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ.
„Liceul l-am terminat în 1999. Îndrumat de profesorii mei Papadopol Irinel, Iulia Bucescu, Ioan Carmen am continuat studiile la Facultatea de Pedagogie muzicală, compoziţie, muzicologie şi teatru din Iaşi”, a precizat tânărul profesor.

După cinci ani petrecuţi la Iaşi, gălăţeanul a revenit acasă şi s-a angajat la şcoala unde învăţase 12 ani.
 „Am predat educaţie muzicală la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri şi la Cuza, dar de trei ani sunt angajat la Dimitrie Cuclin”, spune cu mândrie gălăţeanul.

La cererea elevilor, a format grupul „Divertisment”

Tudor Buciumanu nu s-a mulţumit să fie doar simplu profesor şi a reuşit să câştige respectul şi încrederea elevilor săi. Aşa că, într-o zi, zece puşti îndrăgostiţi de muzică şi cu dorinţă de afirmare, i-au cerut ajutorul.

Au venit la mine pentru că voiam să participe la Olimpiada zonală de muzică care a avut loc în martie. Am acceptat şi ne-am apucat de repetiţii pe la mijlocul lunii februarie. Am stabilit de comun acord cele două piese pe care le-am prezentat în concurs”, îşi aminteşte cu emoţie dirijorul.

Aşa au format cei zece tineri, cu vârste cuprinse între 14-18 ani, singura trupă care interpretează muzică gospell şi jazz & blues.

„Pentru concurs am pregătit două melodii. În  competiţie au fost peste 50-60 de trupe, formaţii corale şi instrumentale, din toate judeţele Moldovei. Noi am primit premiul I, la secţiunea divertisment” , a declarat Tudor Buciumanu.
După acest succes, trupa „Divertisment” a primit mai multe invitaţii pentru a participa la diferite evenimente culturale din oraş. Cu toate acestea, dirijorul recunoaşte că pe viitor va încerca şi alte genuri muzicale cu mai multă priză la public.

Profil:
Năcut: 28 mai 1980, Galaţi
Studii: Facultatea de Pedagogie muzicală, compoziţie, muzicologie şi teatru din Iaşi
Familie: căsătorit

Ce-i place

Îmi place să folosesc calculatorul şi să am acces la internet. Asta pentru că îmi place să fiu tot timpul informat. De altfel îmi plac instrumentele electronice şi mai ales programele de compus şi scris muzică. Sunt pasionat de pescuit şi peştele preferat este crapul.  Îmi place să călătoresc, iar de obicei merg în Delta Dunării.

Ce nu-i place

Nu-mi place ignoranţa, să exagerez şi nici oamenii fără cuvânt. Am fost pus de foarte multe ori în astfel de situaţii pe care, de obicei, încerc să le evit. Nu-mi plac lucrurile dezorganizate. Chiar şi membrilor trupei le cer să fie punctuali, să-şi onoreze promisiunile şi să-şi facă „temele”.

Întrebări şi răspunsuri

Ce urmăriţi să faceţi în viitor?

Vreau să-mi iau examenele de grad. În ceea ce priveşte trupa „Divertisment”, îmi doresc să participăm la cât mai multe evenimente şi să devenim mai cunoscuţi. Să reuşim să adoptăm şi alte genuri de muzică.

Mai aveţi şi alte proiecte asemănătoare?

Da. Anul viitor, vreau să fac un cor la Parohia Sf. Spiridon.

Cine v-a sprijinit în proiect?

Membrii trupei pentru că toţi mi-au fost elevi şi familia.
Care a fost cea mai grea experienţă din carieră?
Concursul pe care l-am susţinut în cadrul Olimpiadei de muzică din Galaţi. Ne-am pregătit intens, o lună şi jumătate, repetam aproape în fiecare zi câteva ore în şir.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite